Veelgestelde vragen over nalaten

Denk je na over nalaten aan Milieudefensie, maar heb je nog vragen? Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over nalaten.

1. Waarom een testament?
2. Waarom nalaten aan Milieudefensie?
3. Wat zijn de mogelijkheden?
4. Hoe regel ik mijn nalatenschap bij de notaris?
5. Wat is een Persoonlijk Dossier?
6. Wat is een Toegift?
7. Hoe regel ik mijn nalatenschap online?
8. Hoe weet ik of mijn nalatenschap goed geregeld is?

1. Waarom een testament?

Een testament is belangrijk, omdat je dan zelf bepaalt hoe je je erfenis regelt. Zonder testament bepaalt de wet dat. Milieudefensie heeft de ANBI-status. Dit betekent dat wij geen erfbelasting hoeven te betalen, in tegenstelling tot particuliere erfgenamen. Je gift gaat dus volledig naar Milieudefensie. Schenken aan een goed doel via je testament kan al met een klein bedrag.

2. Waarom nalaten aan Milieudefensie?

Hoe we de wereld achterlaten en doorgeven gaat ons allemaal aan. Daarom vraagt Milieudefensie aan politici, aan bedrijven en ook aan jou: hoe geef jij onze aarde door?

Om een klimaatrechtvaardige samenleving te bereiken, is een lange adem nodig. Dat lukt alleen met de steun van veranderaars. Daarmee bedoelen we onze leden, donateurs, vrijwilligers en iedereen die in actie komt voor een leefbare aarde. Met het opnemen van Milieudefensie in je testament geef je iedereen die na je komt én de mensen aan de andere kant van de wereld, de kans op een prachtige toekomst. Is dat geen mooie erfenis?

3. Wat zijn de mogelijkheden?

Als je ons opneemt in je testament kan dat op verschillende manieren. Het hoeft niet om grote bedragen te gaan. We zijn ook ontzettend blij met een kleine gift. Omdat Milieudefensie de ANBI-status heeft, hoeven wij geen erfbelasting te betalen. Je gift gaat daarom helemaal naar het realiseren van onze doelen.

De mogelijkheden op een rij:

  • Wil je een vast bedrag of een percentage van je erfenis aan een goed doel nalaten? Dan leg je dat vast in een legaat.
  • Erfstelling: Hiermee kun je 1 of meer erfgenamen benoemen. Dit kan bijvoorbeeld je kind zijn, een vriend of een goed doel zoals Milieudefensie. Je kunt per mede-erfgenaam laten vastleggen welk deel van de erfenis iedereen ontvangt.

Dit regel je allemaal bij de notaris. Hier bespreek je je situatie en geef je jouw wensen aan.

4. Hoe regel ik mijn nalatenschap bij de notaris?

Je notaris heeft de volgende gegevens nodig voor het opnemen van Milieudefensie in je testament:

Vereniging Milieudefensie
Postbus 19199
1000 GD Amsterdam
Bezoekadres: Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam
Kamer van Koophandel: 40530467

5. Wat is een Persoonlijk Dossier?

In een Persoonlijk Dossier leg je voor je dierbaren vast waar je belangrijke papieren liggen en wat je wensen zijn. Stuur een mail naar nalaten@milieudefensie.nl om het aan te vragen.

6. Wat is een Toegift?

Milieudefensie werkt mee aan Toegift.nl. Deze landelijke campagne is een initiatief van circa 90 samenwerkende, erkende goede doelen.

Toegift.nlVeel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een maatschappelijk doel. Dankzij deze ‘toegift’ leven hun idealen voort als ze er zelf niet meer zijn.  

De campagne heeft als doel om Nederlanders bewust te maken van de mogelijkheden om een toegift te doen. De initiatiefnemers willen met deze campagne mensen helpen om hun wensen over nalaten aan een goed doel bespreekbaar te maken met familie en vrienden.

Met een toegift kun je nog 1 keer opkomen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Wil je een schone, gezonde en eerlijke wereld doorgeven aan de mensen om wie je geeft? Neem ons op in je testament, dan zorgen wij dat jouw idealen voortleven.

7. Hoe regel ik mijn nalatenschap online?Notariaat - FC DonkerBlauw.png

Denk je erover om een legaat (vast geldbedrag) aan ons na te laten? Of wil je Milieudefensie benoemen als erfgenaam? Wij werken samen met NuNotariaat. Daar regel je eenvoudig online, voor een vast laag bedrag en in je eigen tempo een testament. 

8. Hoe weet ik of mijn nalatenschap goed geregeld is?

Door veranderingen in de wet of in je eigen situatie is het verstandig om regelmatig te controleren of je erfenis en testament goed geregeld zijn. Met de TestamentTest zie je direct of je erfenis goed geregeld is.

Doe de TestamentTest

 

Milieudefensie in mijn testament

“Mijn vader Hank was “proud to be a non flying dutchman”. Hij vond het milieu ontzettend belangrijk. Hij maakte zich zorgen over de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen. Door organisaties als Milieudefensie heeft hij ons met een geruster hart achter kunnen laten. Daarom besloot hij na zijn dood een bedrag aan jullie te geven.”
"Wat hebben onze kinderen en kleinkinderen aan geld en goederen als de leefomstandigheden op aarde dramatisch achteruit zijn gegaan? Als milieukundig ingenieur weet ik hoe de mensheid hard de verkeerde kant opgaat als we niet heel hard werken aan veranderingen naar een duurzame samenleving. Daarom heb ik Milieudefensie voor een belangrijk deel benoemd tot erfgenaam."
“De afgelopen jaren is de landbouw geïntensiveerd. Er kwamen meer koeien en de stallen werden groter. Ik zag weilanden veranderen in eentonige vlakten met gras en maïs. Milieudefensie staat voor waarden die ik belangrijk vind, zoals duurzaamheid, biodiversiteit, menselijke waardigheid. Daarom heb ik Milieudefensie opgenomen in mijn testament. Zo hoop ik toekomstige generaties een mooie aarde na te laten.”
“Milieudefensie laat echt zien dat het anders kan. Veel mensen voelen zich machteloos; wat kan ik doen in mijn eentje? We vinden het belangrijk dat Milieudefensie voldoende middelen heeft. Dat moet wel van mensen komen. De één geeft tijd, de ander geld. Door na te laten aan Milieudefensie vergroten we de kans dat iedereen een goed leven op deze aarde heeft.”
Loading...