Vincent Vrolijk besloot Milieudefensie op te nemen in zijn testament. Dit is zijn verhaal.
Milieudefensie zet grote, vervuilende bedrijven aan tot klimaatbeleid. Dat vind ik van wezenlijk belang. Milieudefensie is onmisbaar voor de energietransitie die nodig is. Niets doen is geen optie.
Een leefbare aarde is de basis van ons bestaan. Omdat Milieudefensie juist daarvoor opkomt, ben ik lang geleden al lid geworden. Ik had nooit verwacht dat klimaatverandering zo snel zou gaan. Je ziet het nu gebeuren: bosbranden, overstromingen en mislukte oogsten. Zorgwekkend.
Toen mijn vriendin en ik ons huis in Heiloo kochten – een jaren 50-huis vlakbij strand en bos – wilden we onze nalatenschap goed regelen, ook voor mijn bonuskinderen en -kleinzoon. Door een deel na te laten aan Milieudefensie geven we hen en alle kinderen in de toekomst een kans op een goed bestaan.
Ja hoor. Ik belde de relatiemanager van Milieudefensie en vroeg haar of het te erven deel een percentage kan zijn. Dat kon. Dat heb ik besproken met mijn vriendin en later ook met de kinderen.
Bij de notaris hebben we vastgelegd dat een deel van mijn nalatenschap naar mijn vriendin gaat en een deel naar Milieudefensie. En die steun is onvoorwaardelijk. Onze gezamenlijke inzet voor het milieu maakt altijd uit, heeft altijd invloed. Niets doen is geen optie.
Die betrokkenheid heb ik meegekregen van mijn ouders. De meeste weekenden en vakanties was ik te vinden in hun biologische hobbytuin. We kweekten er als eersten pompoenen, met zaadjes uit Japan.
Na de middelbare school startte ik met anderen samen een grote biologische boerderij, in het land van Maas en Waal. We verbouwden veel soorten fruit en groenten en granen, runden een eigen bakkerij en maakten zelf tofoe en tempé. We verkochten onze producten in het hele land.
Mijn moeder richtte rond 1975 een milieuorganisatie op. Ze verzette zich tegen snelwegen en schreef brieven aan Tweede Kamerleden. PFAS was ook toen al een belangrijk thema. In mijn werk heb ik daar nu dagelijks mee te maken.
Ja, als milieu-inspecteur bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houd ik toezicht op bodemsaneringen. Met onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werk ik aan de herijking van bodemregelgeving. Verder zet ik me in voor circulair en verantwoord hergebruik van bouwstoffen.
Ook in mijn persoonlijk leven probeer ik het goede voorbeeld te geven. We hebben ons huis geïsoleerd, zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd. Tijdens de Duurzame Huizen Route van Heiloo Energie leid ik mensen rond die meer willen weten over duurzaam wonen. Zo kan ik anderen stimuleren om ook stappen te zetten.
Milieudefensie heeft een filmpje laten maken over mijn keuze om ook na mijn leven nog bij te dragen aan de organisatie. Toen ik collega’s over de opnames daarvoor vertelde, hebben een aantal collega’s ook goede doelen opgenomen in hun testament. Dat geeft zonder meer een goed gevoel.