Je hebt een geweldig project voor het klimaat. Alleen, hoe kom je aan geld om het uit te voeren? Naast het initiatievenloket van Milieudefensie zijn er meer mogelijkheden om financiering te krijgen. We geven je graag tips hoe je geld inzamelt voor jouw project.
Voordat je geld gaat inzamelen voor jouw project is het belangrijk dat je een aantal zaken goed op een rij hebt.
Welk doel heb je voor jezelf gesteld en hoe kun je dit doel behalen? Praat met mensen uit je omgeving en vraag of zij mee willen denken.
Wanneer vindt jouw actie plaats? En welke actiepunten zijn er nodig om je fondsenwervende actie plaats te laten vinden? Breng het in kaart met behulp van een tijdsplanning.
Wie wil je bereiken? Met welke boodschap? En hoe lukt dat het beste? Zorg voor een urgente hulpvraag, positieve taal, een pakkende slogan en een persoonlijke aanpak.
Je publiek van mogelijke gevers is waarschijnlijk behoorlijk divers. Het is dus goed om verschillende media te gebruiken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld een inzamelingsactie starten via geef.nl of via Facebook. Lees hier hoe je dat doet.
Sowieso zijn social media kanalen zoals Insta of LinkedIn een prima plek om je project onder de aandacht te brengen. Voor de mensen die wat meer op leeftijd zijn is het wellicht beter om email of te gebruiken of een brief te sturen. Er zijn veel meer mensen die willen geven dan je denkt. Vertel het niet alleen jouw vrienden en familie, maar doe ook aan mond-tot-mondreclame via bijvoorbeeld collega's of je sportclub.
En wil je het helemaal professioneel aanpakken? Schrijf dan een persbericht over je project. Wie weet verschijnt er een stukje in de lokale krant.
Er zijn verschillende soorten acties mogelijk om geld in te zamelen. Hier wat inspiratie:
Verzamel sponsoren die een bedrag koppelen aan jouw sportieve prestatie. Je kan bijvoorbeeld zelf een sponsorloop organiseren of je neemt deel aan een bestaande hardloopwedstrijd.
Studenten organiseren regelmatig een charity ball. Wellicht willen ze geld ophalen voor jouw project? Of is er een bedrijf in de buurt die zoiets wil organiseren voor het personeel. Goed voor het imago en goed voor jouw project. Lokale Rotary clubs doen ook vaak goede dingen. Ontdek in je netwerk waar de mogelijkheden zitten.
Creëer iets waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Misschien een idee voor jouw initiatief? Ken je creatieven in je buurt die hier aan mee willen werken? Denk bijvoorbeeld aan een gezellig benefiet buurtconcert of filmavond waarvan de opbrengst voor de tickets naar jouw project gaat.
Zijn er mensen die jouw project een warm hart toedragen, die binnenkort jarig zijn? Wie weet willen ze in plaats van een cadeau wel geld vragen voor de financiering van jouw project.
Festivals of markten bieden een goede uitkomst om aandacht te vragen voor het klimaat. Laat zien wat het doel is van jouw project en waarom mensen het moeten steunen.
Behalve bij Milieudefensie kan je ook bij andere organisaties geld aanvragen.
Denk aan:
1. Het Actiefonds, voor en door activisten.
2. Fonds1818, voor buurtbewoners en organisatie die zich inzetten voor een betere wereld.
3. Lush, Charity pot, steunt grassroots organisaties.
4. Fonds Burgerbewegingen, geeft steun aan groepen burgers die zich met collectieve actie inzetten voor maatschappelijke verandering.
Wil je geen geld inzamelen voor je eigen project maar voor Milieudefensie? Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee.