english

Het groepenfonds: 4 succesverhalen

Via het Groepenfonds bieden we hulp aan groepen met een goed plan. Daar is wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Wij ondersteunen alleen:

  • acties die politici, bedrijven en burgers aanspreken in hun functie (en nooit persoonlijk);
  • acties met een kort en tijdelijk karakter;
  • acties waar aanwezigen het terrein veilig en vrijwillig kunnen verlaten;
  • acties waar geweldloos verzet wordt geboden;
  • groepen die in alle openheid opereren en volledige verantwoordelijkheid voor hun acties nemen.

Benieuwd of jouw groep of actie kans maakt op een bijdrage? Hier vind je een overzicht van 4 verschillende acties die in het verleden met succes een aanvraag hebben ingediend.

1. Trainingen in actievoeren

[1] Extinction Rebellion NL.jpgMet hun duik in de Amersfoortse grachten tijdens Koningsdag 2019 maakte Extinction Rebellion NL zich in 1 klap bekend bij het Nederlandse publiek. De actiegroep staat bekend om hun geweldloze maar systeem-ontregelende acties. Hiervoor trainen ze mensen om geweldloos ongehoorzaam te zijn.

Om dit in goede banen te leiden wil Extinction Rebellion NL deelnemers vooraf laten ervaren wat er kan gebeuren tijdens een protest. Voor deze geweldloze actietrainingen (NVDA-trainingen) hebben zij financiële hulp gekregen uit het Groepenfonds.

Dien een aanvraag in

2. Organiseren van klimaatstakingen

[2] Students 4 Climate Maastricht - Quinten Tolboom Photography.jpgJe kan bijna niet meer om Greta Thunberg en haar klimaatstaking heen. Over de hele wereld inspireert ze jongeren om schoolstakingen te organiseren. Ook in Nederland schieten actiegroepen door en voor jongeren uit de grond, zoals Youth for Climate en Students for Climate.

Dankzij het groepenfonds van Milieudefensie kregen zij hun organisatiekosten rond waardoor zij door het hele land succesvolle klimaatstakingen konden organiseren. In februari en maart gingen enkele duizenden jongeren de straat op, in plaats van naar school.

Bekijk de video van Students for Climate

3. Kennis is macht

[3] Maastricht Aachen Airport.jpgEr stijgen en landen steeds meer vracht- en passagiersvliegtuigen op Maastricht Aachen Airport (MAA). Geen goede zaak, volgens de Alliantie Tegen Uitbreiding van MAA.

Met financiële steun uit het groepenfonds organiseerden zij 5 informatieavonden en wisten daarmee ruim 1.000 mensen te bereiken. Na vele klachten van deze omwonenden heeft de provincie vervolgens besloten om de lengte van de landingsbaan in te korten, waardoor zwaar vrachtverkeer niet meer mogelijk is.

4. Naar meer begrip

[4]Voedselkaravaan.jpgHet platteland lijkt voor stedelingen vaak ver weg, en vice versa. Om het onderlinge begrip tussen boer en burger te verbeteren organiseerden Voedsel Anders en de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg in oktober 2018 de Voedselkaravaan.

Dankzij het groepenfonds bespraken 120 deelnemers wat er gedaan kan worden om duurzamer te boeren. Zo bouwen zij een brug tussen platteland en stad.

Dien een aanvraag in

Loading...