Tropen slopen voor smartphones en tablets?

In elke telefoon en elke tablet zit tin. Een beetje maar, maar al die beetjes maken een berg. En die berg tin zorgt voor gigantische problemen, met name in Indonesië.

Door de winning van tin veranderen de Indonesische eilanden Bangka en Bilitung in maanlandschappen en sterven koraalriffen voor de kust. De mijnwerkers werken er onder erbarmelijke omstandigheden. Jaarlijks vallen er tientallen doden. In 2009 vroeg Milieudefensie voor het eerst aandacht voor de tinwinning. In 2013 en 2014 voerden we de druk op. Met succes.

Eerlijke mijnbouw is mogelijk

Elektronicabedrijven zoals Samsung, Apple en Microsoft, maar ook het Nederlandse Philips, moeten aan de bak, vond Milieudefensie. Zij kunnen zorgen voor eerlijke mijnbouw, zonder milieuschade en met betere omstandigheden voor de mijnwerkers.

Druk brengt bedrijven in beweging

Bedrijven gaan vaak pas bewegen als ze de druk van de publieke opinie voelen. Daarom publiceerde Milieudefensie 2 onderzoeken van onze zusterorganisaties over de omstandigheden in de tinmijnbouw in Indonesië. Daarmee werd het probleem op de kaart gezet.

Vervolgens publiceerden we een lijst van fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en spelcomputers. We lieten zien welke bedrijven vooruitgang laten zien met eerlijke tin en welke bedrijven achterblijven. En we vroegen het publiek om hulp om bedrijven in beweging te krijgen.

En bij een achterblijver als Microsoft gingen we uiteindelijk tot actie over. Actievoerders drukten modderhanden op de gevel van Microsoft Nederland.

Succes

De inspanningen hadden succes. In 2014 zagen we al dat veel bedrijven stappen begonnen te zetten. Waaronder alle grote merken en uiteindelijk ook Microsoft. In 2015 was het succes compleet:

  • Er wordt gewerkt aan de handelsketen voor verantwoord gewonnen tin.
  • Op drie plekken zijn bedrijven begonnen met het herstellen van oude mijnbouwgebieden.
  • De Indonesische president is op bezoek geweest in Bangka en het werkplan voor verantwoorde tinwinning is door alle betrokken bedrijven ondertekend.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...