Regels voor investeerders

Over de hele wereld financieren banken en pensioenfondsen bedrijven die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Milieudefensie vraagt hen al tientallen jaren om te stoppen met dit soort foute investeringen. Maar banken komen niet in beweging. Daarom riepen wij in 2019 politici op om daar regels voor te maken.

Oproep aan politici

Al jaren voeren we actie tegen banken als ING, Rabobank en ABN AMRO. We riepen hen keer op keer op alleen geld te investeren in zaken die goed zijn voor mens en milieu. We boekten wat kleine resultaten, maar de meesten blijven investeren in ontbossing in bijvoorbeeld de Amazone, of zeer vervuilende olie van Shell in Nigeria. Banken veranderen niet uit zichzelf. Daar zijn regels voor nodig. Regels die het onmogelijk maken geld te steken in zaken die rampzalig zijn voor mens, dier en klimaat. Daarom richtten we in deze campagne onze pijlen op de politiek.

Verhalen uit Liberia

We bezochten Terry en Harriet in Liberia en filmden hun verhaal. Palmoliebedrijf GVL verjaagt mensen daar van hun land om ruimte te maken voor palmolieplantages. In ruil daarvoor beloofde het bedrijf banen, beurzen scholen, wegen en ziekenhuizen. Beloftes waar nauwelijks iets van terecht kwam. Toen Terry hier tegen in opstand kwam belandde hij in de gevangenis.

Activisten uit Liberia en Indonesië in gesprek met politici

In oktober kwamen Terry en Harriet naar Nederland. Ook Hemsi uit Indonesië voegde zich bij hen. Alledrie raakten ze hun land kwijt aan palmoliebedrijven. We gingen met hen langs banken zodat deze uit eerste hand konden horen wat de gevolgen van hun investeringen zijn. Ook namen we Hemsi, Harriet en Terry mee naar Den Haag. De politici die ze daar spraken waren erg onder de indruk van de verhalen én ze waren het eens dat er duidelijke regels voor investeerders nodig zijn.

61148857-3229-479b-8c51-7ed2bdb6fef9.jpeg

Meer dan 30.000 handtekeningen

Op 6 november hebben we ruim 30.000 verzamelde handtekeningen aangeboden aan minister Hoekstra van Financiën. Al deze mensen ondertekenden de petitie die Minister Hoekstra opriep een einde te maken aan foute investeringen. Hij was onder de indruk van het aantal ondertekenaars.

Zijn reactie: Samen met het kabinet zetten we ons heel hard in voor vergroening in Europa. Dat gaat, eerlijk is eerlijk, stap voor stap. En u zegt eigenlijk: “Het moet sneller". Die oproep die zal ik in mijn oren knopen."

We zullen ons blijven inzetten voor regels voor investeerders. Voor iedereen die ons geholpen heeft zeggen wij: "Ontzettend bedankt voor je steun. Zonder jou zijn we nergens!"

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...