Project A15 - de eerste duurzame snelweg

Zou het niet mooi zijn als we van de A15 de eerste duurzame snelweg ter wereld zouden kunnen maken? Dat was de droom waarmee Project A15 in 2012 begon. Milieudefensie en Natuur & Milieu werkten tot 2015 aan deze gezamenlijke droom. De Nationale Postcode Loterij maakte het project mogelijk. Project A15 hielp om de omschakeling naar duurzame energie te versnellen. Nederlanders zijn door het project ook positiever gaan denken over windenergie op land.

Doel

Het doel van Project A15 was net zo eenvoudig als ambitieus. Maak van de drukke snelweg tussen Rotterdam en Nijmegen de eerste duurzame snelweg ter wereld. Hoe? Door het gebruik te stimuleren van elektrische (deel)auto’s die opgeladen worden met lokaal opgewekte stroom uit zon en wind.

Milieudefensie concentreerde zich op windenergie en meer steun voor windmolens op land. Natuur & Milieu nam elektrisch rijden en zonne-energie voor haar rekening.

Voor windenergie was ons doel: bewoners betrekken bij nieuwe projecten voor windenergie. En samen kijken naar een eerlijke verdeling van de voor- en nadelen.

Activiteiten

Milieudefensie ondersteunde zes lokale windgroepen (in Lansingerland, Barendrecht, Dordrecht, Geldermalsen, Neerijnen, Ochten en Nijmegen). Dat deden we om wind­energieprojecten succesvol van de grond te krijgen. We hielpen de groepen om meer steun voor hun project te krijgen in de omgeving. Ook hielpen we hen bij het maken van professionele plannen voor windenergie. We organiseerden informatieavonden waar alle betrokkenen gehoord werden en alle meningen telden. Op die manier kon iedereen bijdragen aan een plan voor windenergie in hun eigen omgeving.

Voor wethouders en raadsleden uit de regio Rotterdam organiseerden we een kennissessie. Met een interactief spel, ‘serious gaming’, speelden we de belangen van alle betrokkenen bij windprojecten na. Op die manier leerden de deelnemers dat het veel beter werkt om bewoners al vroeg te betrekken bij plannen voor windenergie.

Autorijscholen langs de A15 lieten leerlingen lessen in elektrische auto’s. Bij een aantal bedrijven konden werknemers en ondernemers een elektrisch deelauto gebruiken. Rotterdammers konden voor het eerst een elektrische taxi pakken. En Project A15 organiseerde, samen met een paar belangrijke autoverhuurbedrijven, een inruilactie voor leaseauto’s. Autorijders werden gestimuleerd hun leaseauto in te ruilen voor een elektrische variant.

Resultaten

Meer Nederlanders denken positief over windenergie op land. Gemeenten zien de voordelen van het vroegtijdig betrekken van bewoners. Als bewoners kunnen meepraten, meedenken, en meedelen in de opbrengst kunnen projecten veel sneller uitgevoerd worden. De inzichten, kennis en ervaringen hebben we gebundeld in de brochure: ‘Voor de wind! Hoe je de handen op elkaar krijgt voor windenergie’. Hierin staan praktische tips om nieuwe projecten voor windenergie tot een succes te maken, met steun van bewoners.

Mede dankzij het project werden een paar grote windprojecten versneld. Nieuwe initiatieven van bewonerscoöperaties zijn met succes opgestart, waaronder voor de bouw van 4 windmolens bij Nijmegen langs de A15.

Meer dan 30.000 mensen maakten kennis met elektrisch rijden. Dagblad Trouw noemde Project A15 de grootste aanjager van elektrisch rijden in Nederland.

Dankzij samenwerking met leasemaatschappijen werd het leasen van een elektrische auto voor veel meer mensen en bedrijven bereikbaar.

De lessen van het hele project staan beschreven in ‘Project A15, de lessons learned’.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...