EKO-tellingen: hoe biologisch is jouw super?

Tussen 1998 en 2013 telden honderden vrijwilligers in supermarkten in het hele land hoeveel biologische producten (later ook fairtradeproducten) ze verkochten. Een even simpel als succesvol idee om supermarkten meer aan biologisch te laten doen. Door de tellingen is in 1 klap duidelijk of het aanbod groeit en welke supermarktketen het goed doet en welke achterblijft.

Toen we in 1998 aan de tellingen begonnen waren biologische producten nog zeldzaam, het gemiddelde lag op 6 producten. Maar in de 15 jaar dat de EKO-tellingen plaatsvonden groeide het aandeel fors. Een gemiddelde supermarkt verkocht in 2013, toen de laatste telling werd gehouden, 155 biologische en 41 fairtrade producten. Gemiddeld. Sommige filialen van lokale supermarkten kwamen ruim boven dit gemiddelde uit. Daarom besloot Milieudefensie de tellingen wegens succes te stoppen.

Het aandeel van biologische producten in de supermarkten stijgt nog altijd.

Lees ook: Weet wat je eet - Geen gif op groente en fruit

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...