De fossiele industrie wil enorm investeren in nieuwe olie- en gasprojecten. Zo maken ze het onmogelijk om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarvoor moeten olie, kolen en gas juist in de grond blijven zitten. Dus wat nu?
Nieuwe investeringen in olie en gas, enorm veel extra CO2 uitstoot
De fossiele sector is voorlopig niet van plan om te stoppen met olie en gas. Uit ons nieuw verschenen rapport blijkt dat ze de komende 5 jaar nog 1,4 biljoen dollar investeren in nieuwe olie- en gasprojecten. Samen is dat goed voor de uitstoot van 148 gigaton CO2. Dat staat gelijk aan ongeveer 1200 nieuwe kolencentrales.
Als landen zich gezamenlijk inzetten voor onder andere groene en duurzame energie zijn er met ambitieus klimaatbeleid nog genoeg kansen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De overheid speelt daarin een belangrijke rol. Maar het is niet alleen hun taak. Ook de grote vervuilers zoals Shell en andere fossiele bedrijven zullen verantwoordelijkheid moeten nemen.
Driekwart van de Nederlanders wil dat het bedrijfsleven meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wat vind jij? Geef je mening en vul de enquête in op operatieklimaat.nl.
Nederland zou vandaag nog kunnen beginnen om klimaatverandering tegen te gaan. Wij stellen voor:
Als grote vervuilers zoals Shell en andere fossiele bedrijven niet meewerken, halen we de klimaatdoelen niet. Slechts 25 bedrijven zijn nu verantwoordelijk voor bijna 50% van alle olie- en gasproductie. En de nummer 2 in deze lijst is Shell.
Uit de cijfers van ons rapport blijkt dat Shell gewoon wil blijven investeren in olie en gas. En tegelijk zit de multinational nadrukkelijk aan tafel tijdens de Klimaattop in Madrid. Daar spreken zij maar liefst op 5 vergaderingen over hun oplossingen voor klimaatverandering.
"Dit rapport toont aan dat er geen enkele ruimte is voor méér olie en gas. Tegelijkertijd onderstreept het de noodzaak van onze klimaatzaak tegen Shell. Shell is niet van plan zelf zijn beleid aan te passen, daarom moeten wij ze via de rechter dwingen om verantwoordelijkheid te nemen.
Via de rechter willen wij zorgen dat Shell verantwoordelijkheid neemt en meewerkt om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. Maar Shell gaat het ons niet makkelijk maken. Het bedrijf heeft een leger aan juristen klaar staan en heeft de middelen om hier een lange strijd van te maken. Daarom vragen wij, als je iets kan missen, een donatie te doen voor onze rechtszaak. Zodat wij het net zolang kunnen volhouden als Shell. Help je mee?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?