Alleen met méér zonnepanelen en windmolens kunnen we de klimaatdoelstellingen halen. Nu gaat de aanleg hiervan vaak nog erg stroperig. Daarom hebben wij en andere organisaties afspraken gemaakt met projectontwikkelaars. Met deze nieuwe afspraken gaan we het halen!
Nederland draait voor meer dan 95% op olie, kolen, gas en warmte uit afvalverbranding. Echt duurzame energie is er nog nauwelijks. Energie besparen gaat te langzaam. Vooral dankzij nieuwe windparken op de Noordzee stijgt het percentage duurzame elektriciteit tot 70% in 2030. Maar dan verwarmen we nog steeds 80% van de huizen met gas, rijden de meeste auto's nog op benzine en gebruikt de industrie veel olie en gas.
Om ons land echt duurzaam te maken is meer schone energie nodig. De windparken op de Noordzee zijn dan niet genoeg. Ook op land moet veel gebeuren. Dan kan het opwekken van duurzame energie ook nadelen hebben voor omwonenden of natuur. Daarom zijn er afspraken gemaakt. Eerder gebeurde dit al voor windenergie. Vandaag zijn daar afspraken over zonne-energie bij gekomen.
De voordelen van goede afspraken
Milieudefensie steunt deze afspraken omdat het een klimaatrechtvaardige samenleving een stap dichterbij brengt. In zo’n samenleving dragen gewone mensen niet alleen de lasten, maar delen ze ook mee in de lusten van wind- en zonprojecten. We hopen dan ook dat de afspraken tot minder conflict leiden en snellere uitvoering van projecten. Zo kunnen we de uitstoot van CO2 snel beperken.
Op 13 november 2019 is er een akkoord gesloten over zonne-energie. Dit zijn de belangrijkste afspraken uit dit akkoord:
Windmolenparken roepen lokaal veel discussies op. Daarom hebben we in december 2016 samen met de windmolen-branche en andere organisaties een gedragscode opgesteld, dat in november 2020 is herzien en opnieuw ondertekend. Dit zijn de belangrijkste afspraken:
Lees ook: veelgestelde vragen over windenergie
Biomassa: geen afspraken maar een stop op subsidie nodig
Afspraken voor nieuwe hout-energiecentrales waarin hout voor warmte en/of elektriciteit wordt verbrand zijn er nog niet. Wat ons betreft hoeven die er ook niet te komen. Wij zien meer in een stop op subsidies voor zulke centrales. Want bij het verbranden van hout gaat veel CO2 de lucht in. Het duurt tientallen jaren voor dit weer in nieuwe bomen wordt opgeslagen. Bovendien zijn er in Nederland geen houtresten over voor meer hout energiecentrales. Dat betekent dat we deze uit andere landen moeten halen. Geen goed idee, vinden wij, omdat die landen resthout beter zelf kunnen gebruiken om aan hun klimaatverplichtingen te voldoen.
We hebben iedereen nodig om de klimaatcrisis op te lossen. En wij vinden het belangrijk dat iederéén mee kan doen. Daarom horen we graag hoe jij denkt over de verdeling van de kosten. Hoe we allemaal kunnen genieten van duurzaam vervoer, duurzame energie en duurzaam eten. En of jij vindt dat grote bedrijven al genoeg doen. Doe mee: Vul de enquête in.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.