Wordt 2020 het jaar dat Shell gaat boeten voor de aangerichte schade in Nigeria?

In 2020 staan er 4 rechtszaken gepland. Rechtszaken waarin Shell verantwoording moet afleggen voor de schade die het heeft aangericht in Nigeria. Krijgen de Nigerianen na jaren getouwtrek in de rechtbank eindelijk gerechtigheid?

Ruim 11 jaar geleden startten wij samen met 4 Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell in Nigeria. Olie lekte uit de pijpleidingen van Shell. Sindsdien zijn er nauwelijks vissen in de rivieren. Het land is zo vervuild dat het niet genoeg oplevert om mensen van voedsel te voorzien. Maar dat is niet het enige. Vrouwen krijgen meer miskramen en de helft van de kinderen haalt zijn eerste verjaardag niet. En wat doet Shell?

Shell steekt miljoenen in campagnes, waarin het de wereld laat zien hoe goed en duurzaam het bezig is.

Dit zijn de rechtszaken waar het om gaat:

1. Nigeriaanse boeren tegen Shell

Op 8 oktober staan we voor de laatste keer samen met 4 Nigeriaanse boeren tegenover Shell in de rechtbank.We eisen dat Shell:

  • de slachtoffers compensatie betaalt;
  • voorkomt dat er nog meer olie uit de pijpleidingen lekt;
  • de pijpleidingen bewaakt, zodat er geen olie meer gestolen kan worden.

    Op 29 januari 2021 heeft de rechter uitspraak gedaan, grotendeels in het voordeel van Milieudefensie. 3 van 4 boeren hebben recht op een schadevergoeding van Shell. De 4e boer, Elder Friday wordt nog nader bekeken. Ook moet Shell de pijplijn bij Oruma vervangen. De vreugde bij Milieudefensie was groot. Het is voor het eerst in de geschiedenis dan een multinational verantwoordelijk is in het buitenland. Shell kan nog in cassatie gaan, maar dat heeft niet vanzelfsprekend invloed op de uitslag.

rechtbank.jpg

Saboteurs of slecht onderhoud?
Shell schildert zich in de media vaak af als slachtoffer van saboteurs en de slechte regelgeving in Nigeria. Laten we het eerst over de saboteurs hebben. Shell zegt: “Het zijn de saboteurs die onze olie stelen.” En dat is in sommige gevallen zeker het geval, maar uit onderzoeken van Amnesty en Milieudefensie blijkt ook vaak het tegenovergestelde.

In veel gevallen onderhield Shell de pijpleidingen niet goed. Dat had meerdere redenen. Shell beweert dat sommige gebieden te gevaarlijk waren om onderhoud te plegen. Maar Shell ging destijds ook door een crisis waardoor het weinig geld had om onderhoud te plegen. Pijplijnen gingen daardoor roesten met als gevolg dat ze gingen lekken

Shell bewaakte de pijpleidingen niet goed. Op sommige plaatsen konden bewoners met een simpele knijptang de moeren van een installatie draaien om op deze manier aan olie te komen.

2. Corruptiezaak ENI & Shell in Italië

In Italië loopt een rechtszaak tegen Shell en het Italiaanse oliebedrijf ENI. Beide bedrijven worden ervan beschuldigd een ex-minister te hebben omgekocht. Ze zouden zo een olieveld voor de kust van Nigeria willen bemachtigen.

Shell beweert vaak het slachtoffer te zijn van de regelgeving, of de afwezigheid daarvan in Nigeria. Het klopt dat de regering in Nigeria verre van stabiel is en dat er op grote schaal sprake is van corruptie. Maar ook uit deze zaak blijkt weer dat Shell hier zelf handig gebruik van maakt. Het bedrijf profiteerde jarenlang van de zwakke punten in de justitiële systemen van Nigeria.

3. Aanklacht van 4 Nigeriaanse weduwen in Kiobel zaak

In het voorjaar van 2020 deed  de rechter uitspraak  in de Kiobel zaak, aangespannen door Amnesty. 4 Nigeriaanse weduwen klagen Shell aan vanwege medeplichtigheid aan de onwettige arrestatie, detentie en executie van hun echtgenoten. 

 Het tussenvonnis luidt als volgt": De rechtbank acht zich bevoegd, de zaak is niet verjaard en Shell moet bepaalde vertrouwelijke interne stukken overhandigen aan de advocaten van de eiseressen. Zij krijgen de kans om specifieke getuigen op te roepen.

De echtgenoten van de eiseressen  werden in 1995 geëxecuteerd door het Nigeriaanse leger. Dit leger werd ingehuurd door Shell terwijl het op de hoogte was van de reputatie van het leger. De weduwen eisen een schadevergoeding en een publieke verontschuldiging van Shell. De executies waren het hoogtepunt van de meedogenloze campagne van het leger van Nigeria. De protesten tegen de vervuiling van Shell werden zo het zwijgen opgelegd.

esther.jpg

4. Bewoners Ogale en Billle eisen schadevergoeding

In juni van dit jaar is Shell in Engeland aan de beurt. Het Engelse advocatenkantoor Leigh Day diende namens ongeveer 42.500 inwoners van Nigeria een claim in. In de dorpen Ogale en Bille lekte duizenden liters olie uit de pijplijnen van Shell, met alle gevolgen van dien. Shell deed niet genoeg om dit te voorkomen en heeft ook niet fatsoenlijk schoongemaakt.

De bewoners eisen een schadevergoeding. De rechter moet echter eerst nog beslissen of Shell in Engeland veroordeeld kan worden voor wat zijn dochtermaatschappij heeft gedaan in Nigeria.

 

Word lid van Milieudefensie

13 jaar lang juridisch touwtrekken met een van de rijkste en machtigste multinationals ter wereld. En met resultaat, want we hebben gewonnen. Dat kon alleen maar omdat mensen ons al die jarenlang financieel gesteund hebben. Zonder hen was het niet mogelijk geweest. Wil jij er nou bij de volgende overwinning ook bij zijn? Word dan ook lid van Milieudefensie. Via: milieudefensie.nl/lidworden.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...