De komende jaren wordt in Nederland het gebruik van aardgas afgebouwd, zo heeft minister Wiebes ons beloofd. Hoera! Gelukkig zijn er andere manieren om het thuis lekker warm te houden, maar die zijn niet allemaal even voordelig of eenvoudig. Weet jij al hoe jouw huis warm blijft zonder gas?
Ons doel is dat 80% van de Nederlandse huizen in 2030 over is op duurzame energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie en aardwarmte. Maar hoe krijgen we onze huizen warm met die duurzame energie? Milieudefensie heeft in kaart gebracht welke alternatieven er zijn voor aardgas binnen Drenthe, Friesland, Noord-Brabant en Overijssel. Deze vier provincies zijn geselecteerd op basis van het hoge aardgasverbruik en relatief laag inkomen per huishouden (zie kaart hieronder).
Onderstaande provinciekaarten tonen de meest voor de hand liggende alternatieve energiebronnen die onze huizen kunnen verwarmen in 2030. Of een woning, straat of wijk daadwerkelijk gebruik kan maken van een bepaalde energiebron hangt mede af van onder andere de wijkindeling en het type huis. Ben jij benieuwd welke andere energiebronnen mogelijk zijn in jouw wijk? Gebruik dan deze landelijke detailkaart.
We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet wat een warmtenet, geothermie of restwarmte is. We helpen je graag op weg met onze handige begrippenlijst. Alle vetgedrukte woorden vind je in deze lijst. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen over gasloos wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Drenthe
In Emmen, Hoogeveen en Assen zijn warmtenetten een aantrekkelijke optie. In Hoogeveen is daarvoor veel restwarmte beschikbaar. In Emmen en Assen is ook aardwarmte (geothermie) beschikbaar als warmtebron voor een stadsverwarmingsnetwerk. In Wijster wil men de restwarmte benutten van een afvalverwerkingsinstallatie (AVI). In Coevorden onderzoekt men de mogelijkheden voor een lokaal warmtenet bij de aanleg van een bedrijventerrein. In Assen, Meppel en in een aantal dorpen zijn buurtwarmtenetten of installaties voor grotere gebouwen een optie. Die kunnen worden gevoed door bijvoorbeeld BioWKK- of WKO-systemen.
Opvallend is dat in de veenkoloniën de omschakeling naar gasloos verwarmen relatief duur lijkt. Hybride CV-ketels kunnen hier een oplossing zijn om tegen beperkte kosten toch fors te besparen. In de rest van de provincie is buiten de bebouwde kom de elektrische warmtepomp de meest voordelige optie om woningen te verwarmen.
Friesland
Op veel plekken in Friesland is aardwarmte beschikbaar. Dat maakt warmtenetten in steden als Sneek, Leeuwarden, Heerenveen, Joure en Drachten de moeite waard. In andere steden, zoals Harlingen, Drachten en Lemmer, zijn buurtwarmtenetten of installaties voor grotere gebouwen een optie. Die kunnen worden gevoed door bijvoorbeeld BioWKK- of WKO-systemen. Buiten de bebouwde kom is de elektrische warmtepomp de meest voordelige optie om woningen te verwarmen.
Noord-Brabant
In Noord-Brabant zijn er in veel steden mogelijkheden voor stadsverwarming op aard- en restwarmte. In Tilburg, Helmond en Breda en omgeving gaat het vooral om restwarmte. In Den Bosch, Eindhoven, Asten/Someren en Lieshout zijn ook mogelijkheden voor aardwarmte, ofwel geothermie. In Waalwijk, Kaatsheuvel en in een aantal andere dorpen bestaan mogelijkheden voor kleine warmtenetten en installaties voor grotere gebouwen, gevoed door bijvoorbeeld BioWKK of WKO-systemen. Buiten de bebouwde kom is de elektrische warmtepomp de meest voordelige optie om woningen te verwarmen.
Overijssel
In Hengelo, Enschede en Zwolle zijn er goede mogelijkheden om warmtenetten aan te leggen of uit te breiden. In Almelo, Deventer, Oldenzaal en in een aantal dorpen zijn buurtwarmtenetten of installaties voor grotere gebouwen een optie. Die kunnen worden gevoed door bijvoorbeeld BioWKK- of WKO-systemen. Buiten de bebouwde kom is de elektrische warmtepomp de meest voordelige optie om woningen te verwarmen.
Algemene toelichting
In het gebruikte rekenmodel van de overheid zijn veel potentiële kleine warmtebronnen en warmtebronnen met een lage temperatuur niet opgenomen. Ook is er waarschijnlijk op meer plekken aardwarmte (geothermie) te vinden. Er zijn dus waarschijnlijk op meer plekken warmtenetten mogelijk. Om een warmtenet aan te kunnen leggen is, naast een warmtebron, ook een groep afnemers nodig die dicht bij elkaar zitten. Buiten de bebouwde kom zijn warmtenetten niet voordelig, omdat er dan teveel lange geïsoleerde leidingen moeten worden aangelegd.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?