english

We roken per dag vijf sigaretten mee door vieze lucht in Nederland

Amsterdam, 17 augustus 2016 - Ongemerkt roken Nederlanders gemiddeld meer dan vijf sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die we inademen. Rotterdam is de 'Meerookhoofdstad' van Nederland.

Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht ontwikkelden onlangs een wetenschappelijke rekenmethode om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten. Milieudefensie heeft op basis van deze modellen berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden 'meegerookt' door het inademen van vervuilde lucht. Op basis van de berekeningen kwam Rotterdam met bijna zeven meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht en verdient daarmee het predikaat 'Meerookhoofdstad'. Vlieland is het schoonst, daar rookt men 'slechts' 2,8 sigaretten mee.

De lijst met alle 393 Nederlandse gemeenten.

Rookverbod

Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het echter niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor. Bram van Liere: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Rechtszaak voor gezonde lucht

Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. “Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, aldus Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

De top 10

In de top 10 van 'meerookgemeenten' zijn voornamelijk gemeenten uit de provincie Zuid-Holland te vinden. Zuid-Holland is dan ook de provincie met het hoogst gemiddelde aantal sigaretten dat wordt 'meegerookt'. Naast Rotterdam en Den Haag zijn ook Amsterdam en Utrecht te vinden in de top 10.

1 Rotterdam 6,8 Zuid-Holland
2 Rijswijk 6,6 Zuid-Holland
3 Schiedam 6,5 Zuid-Holland
4 Amsterdam 6,4 Noord-Holland
5 Utrecht 6,4 Utrecht
6 Ridderkerk 6,4 Zuid-Holland
7 Hendrik-Ido-Ambacht 6,4 Zuid-Holland
8 `s-Gravenhage 6,4 Zuid-Holland
9 Delft 6,3 Zuid-Holland
10 Vlaardingen 6,3 Zuid-Holland

Gerelateerde informatie

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...