Tijdens de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid op 12 november laten we samen onze stem horen: geen cent belastinggeld naar vervuilende bedrijven zonder goed klimaatplan. Maar wat bedoelen we hier precies mee? 5 vragen en antwoorden over onze eis.
Kort voor de verkiezingen gaan we massaal de straat op. En dat is hard nodig. Want de wereld staat in brand en ondertussen gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Geholpen door de overheid. Dat gaan we veranderen. Samen zorgen we dat bedrijven geen cent belastinggeld krijgen zolang ze geen goed klimaatplan hebben.
Ja, dat is inderdaad heel vreemd. Grote vervuilende bedrijven krijgen nog veel meer subsidie dan we al dachten. Begin september bleek uit onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie dat vervuilende bedrijven 37,5 miljard euro aan fossiele subsidies ontvangen. Op Prinsjesdag maakte de regering bekend dat het om nog véél meer gaat: 39,7 tot wel 46,4 miljard euro. En een deel van die bedrijven komt óók nog in aanmerking voor nieuwe klimaatsubsidies. Terwijl deze bedrijven niet eens kunnen laten zien hoe ze die subsidies gaan gebruiken om hun CO2-uitstoot te halveren.
Terwijl grote bedrijven vervuilen met overheidssteun, maken ze énorme winsten. Zo boekte Shell vorig jaar een recordwinst van maar liefst 38,5 miljard euro. Ahold boekte een winst van 2,5 miljard. Maar uit de doorrekening van Ahold’s nieuwe Klimaatplan blijkt ook dat het voedselbedrijf een klimaatschade van 110 miljard euro aanricht. Ook de grote banken blijven vervuilers financieren. Uit recent onderzoek van Follow the Money blijkt dat olie- en gasbedrijven maar liefst 100 miljard euro kregen dankzij ING en ABN AMRO.
Jazeker! En we staan gelukkig niet alleen: een grote meerderheid van de Nederlanders is klaar met de voordeeltjes voor grote vervuilende bedrijven. Uit een enquête van onderzoeksbureau I&O blijkt dat ruim 8 van de 10 Nederlanders vindt dat de overheid grote vervuilende bedrijven moet dwingen om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. Ook vindt ruim driekwart (77%) van de ondervraagden dat de kosten voor klimaatbeleid zo rechtvaardig mogelijk moeten worden verdeeld.
Zowel de politiek als de grote vervuilende bedrijven moeten aan de slag. Het is aan de politiek om de breedgedragen wens van Nederlanders in daden om te zetten. Laat grote vervuilers gewoon zelf betalen voor het drastisch verlagen van hun CO2-uitstoot. Grote vervuilende bedrijven moeten aan het werk om hun bedrijfsvoering in lijn met het klimaatakkoord van Parijs te brengen. Zolang ze geen goed Klimaatplan hebben, ontvangen ze geen cent belastinggeld. Dat is klimaatrechtvaardig!
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.