english

Waarom vrouwen harder worden geraakt door de klimaatcrisis

Vrouwen zijn vaker de dupe van klimaatverandering dan mannen. In dit blog vertelt Yara Vertegaal (Fair Future Generators) op welke 3 manieren vrouwen het hardst worden getroffen. En ze nodigt je namens Milieudefensie uit 8 maart mee te lopen met de Women's March. Doe je mee?

Het lijkt misschien weinig met elkaar te maken te hebben: klimaatverandering en genderongelijkheid. Maar niets is minder waar. Klimaatverandering verzwakt de positie van vrouwen in veel landen nog verder.

3 manieren waarop vrouwen sneller slachtoffer worden van klimaatverandering

  • Vrouwen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika eten vaak als laatste van het gezin, terwijl juist zij meestal verantwoordelijk zijn voor het voedsel. Als er door overstromingen, droogte of andere natuurrampen voedseltekorten ontstaan, zijn het daarom vooral vrouwen die omkomen van de honger. Meer dan 120 miljoen vrouwen wereldwijd hebben te weinig te eten.
  • In veel landen leren alleen mannen hoe zij moeten zwemmen. Bij overstromingen, tsunami's en andere natuurrampen overlijden er om die reden meer vrouwen dan mannen.
  • Door honger neemt het aantal kindhuwelijken toe. Een uitgehuwelijkt kind betekent niet alleen een bruidsschat, maar ook een mond minder om te voeden. Vrouwen die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden, hebben nauwelijks kansen om zich aan armoede te ontworstelen. 

Women’s March
De eerste Women´s March werd op 21 januari 2017 gehouden in de Verenigde Staten. Het is nu uitgegroeid tot een wereldwijde beweging, met jaarlijkse protesten in meer dan 30 landen. De demonstranten komen op voor vrouwenrechten, LGBTQIA-rechten, en tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Dit jaar wordt de Women´s March voor de derde keer in Nederland georganiseerd. Vorig jaar was het een groot succes: er kwamen meer dan 15.000 mensen in actie. Milieudefensie deed toen voor het eerst mee. Dit jaar hopen we de Women's March tot een nog groter succes te maken.

Loop mee met de Women’s March 2020

Wij willen iets doen aan deze ongelijkheid. Om die reden loop ik met Milieudefensie mee in de Women's March 2020 op zondag 8 maart. Want op internationale vrouwendag staan we stil bij de ongelijke rechten van vrouwen. Kom samen met ons in actie voor de rechten van vrouwen wereldwijd, en loop ook mee. We zijn te vinden in het klimaatblok, meld je hier alvast aan.

Wat? Women's March 2020
Wanneer? 8 maart: 12.15 - 14.00 uur
Waar? Dam, Amsterdam

> Laat weten dat je meeloopt in het klimaatblok van de Women's March

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...