Waarom kopen veranderaars massaal aandelen van grote bedrijven?

Vriendelijk, maar kritisch! Zo gaan we dit jaar (weer) met heel veel mensen naar de aandeelhoudersvergaderingen van 4 grote vervuilers. Maar waarom eigenlijk? Wat beweegt al die mensen?

Het lijkt tegenstrijdig: als klimaatactivist een aandeel kopen van een groot vervuilend bedrijf. Maar dit (piepkleine) aandeeltje is voor ons het toegangsbewijs tot het belangrijkste jaarlijkse moment van deze vervuilers: de aandeelhoudersvergadering. Het moment waarop bestuurders verantwoording afleggen over de afgelopen periode, en vooruitkijken. Lastige klimaatvragen beantwoorden ten overstaan van alle aandeelhouders; zelfs de meest getrainde CEO’s kijken er niet naar uit.

Waarom doe we het?

Grote vervuilende bedrijven als Shell, ING, KLM, Unilever en Ahold liggen op ramkoers met het klimaat. Ze maken miljardenwinsten, maar steken dat geld niet in de verduurzaming van hun bedrijf. Ze delen het liever uit aan hun topmannen en aandeelhouders. Hun gegraai is ons verlies. Verlies van natuur en mensenlevens. Daarom zeggen wij: stop de grote vervuilers.

Ze kunnen niet meer om ons heen

Vorig jaar was onze vraag steeds weer: 'heeft dit bedrijf een klimaatplan dat leidt tot minimaal 45% minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 2019, in de hele keten, in absolute zin?' Ook dit jaar heeft Milieudefensie vrijwilligers voorbereid om als aandeelhouders tijdens de vergaderingen – op radicaal vriendelijke wijze – een duidelijke eis te stellen: 'houd je aan het klimaatakkoord van Parijs, of we zien je in de rechtbank.'

Hoe word je aandeelhouder?

Via een zogenaamde broker kun je een aandeel kopen van een van de bedrijven waar we ons op richten. Dat is een partij die toegang heeft tot de beurs en de handel in aandelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je je bij ons aanmeldt als vragensteller schrijf je je ook meteen in voor een training. In zo’n training leggen we je alle stappen uit. Daarna houden we contact met je om je bij elke stap op weg naar de aandeelhoudersvergadering te begeleiden.

Foto bovenin: Muzi Ndiweni

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...