Grote vervuilende bedrijven liggen op ramkoers met het klimaat. Daarom zoeken wij Ahold Delhaize, ING, Unilever en KLM op tijdens hun aandeelhoudersvergaderingen. Onze eis: houd je aan het klimaatakkoord van Parijs. Maar waarom deze bedrijven? En wat kan jij doen?
Behalve Shell, volgen we 29 andere grote vervuilende bedrijven. Maar we kunnen niet naar alle aandeelhoudersvergaderingen. Waarom kiezen we voor deze 4?
Ahold Delhaize is een wereldwijde voedselgigant. In Nederland is het bedrijf vooral bekend van Albert Heijn. Ahold Delhaize maakte vorig jaar een recordwinst van 2,5 miljard euro. Dat enorme bedrag ging bijna helemaal naar de aandeelhouders. Ahold Delhaize had ten minste een deel van dat geld in betere klimaatplannen kunnen stoppen, maar daar kiest de supermarktreus niet voor. Op basis van hun eigen klimaatplan rekenden we uit hoeveel klimaatschade Ahold Delhaize veroorzaakt: 110 miljard euro. Het is duidelijk: Ahold Delhaize ligt nog steeds op ramkoers met het klimaat.
Wat: aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize
Wanneer? Woensdag 10 april
Waar? Zaantheater in Zaandam
Wat jij kan doen
Je kan geen aandelen voor Ahold Delhaize meer kopen om op tijd te zijn voor de AVA van 10 april. Je kan je wel aanmelden voor de Whatsapp-groep van de demonstratie bij het Zaantheater.
Actievoerders van Milieudefensie, Fossielvrij en Extinction Rebellion roepen ING op om te stoppen met het financieren van de klimaatcrisis.
ING maakte in 2023 een recordwinst van 7,3 miljard euro. Met deze megawinsten spekt ING de zakken van zijn aandeelhouders. Dit gaat ten koste van ons allemaal. Ondanks allerlei groene babystapjes in ING's beleid, blijft ING volop vervuilende bedrijven financieren. ING beloofde bijvoorbeeld vorig jaar te stoppen met het financieren van olie- en gaswinning in 2040. Dit klinkt mooi, maar dit betekent dus ook dat ING nog 15 jaar lang doorgaat met het financieren van olie- en gaswinning en nog veel langer met het financieren van pijpleidingen, vloeibaar gas verwerking, oliehandelaren en andere olie- en gasbedrijven. ING's uitstoot is net zo groot als een land als Zweden en daarmee verergert ING de klimaatcrisis. Daarom startte Milieudefensie begin dit jaar een Klimaatrechtszaak tegen ING.
Wat: aandeelhoudersvergadering ING
Wanneer? Maandag 22 april
Waar? Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam
Wat jij kan doen
Je kan geen aandeel van ING kopen meer kopen om op tijd te zijn voor de AVA van 22 april. Wil je mee naar Unilever of KLM? Meld je dan bij ons aan en je ontvangt alle informatie.
Vorig jaar gooide Unilever de prijzen van haar producten weer flink omhoog. Daar profiteerde het bedrijf van: het maakte miljardenwinsten in 2023. Dat leverde Unilever de beschuldiging van 'graaiflatie' op (als prijzen sneller stijgen dan de kosten rechtvaardigen). Terwijl winsten en prijzen omhoogschieten, besteedt Unilever veel te weinig geld aan het verminderen van zijn uitstoot. De klimaatplannen voor de hele keten (van de winning van grondstoffen tot in de winkel) zijn nog steeds zwaar onvoldoende. Voor veel Unilever-producten wordt bijvoorbeeld palmolie gebruikt. Palmolie is vaak gelinkt aan grootschalige ontbossing en dus het vrijkomen van broeikasgassen die in deze bossen zijn opgeslagen. Unilever heeft geen goede plannen om daarmee te stoppen. Unilever is een multinational met wel 400 merken op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Denk aan merken als Hellmann’s, Knorr, Magnum, Lipton, OMO, Axe, Calvé, Dove, Robijn, Unox, Ben & Jerry’s en vele anderen.
Wat: aandeelhoudersvergadering Unilever
Wanneer? Woensdag 1 mei (ovb)
Waar? Londen
Wat jij kan doen
We gaan met 2 bussen naar Londen om de aandeelhoudersvergadering van ING te bezoeken. Wil je mee? Meld je dan snel aan en je ontvangt alle informatie. De deadline voor het kopen van een aandeel Unilever is 25 april 2024. Wees er dus op tijd bij.
Voor de winsten van KLM betaalt de samenleving een hoge prijs. De luchtvaart is een van de grootste veroorzakers van lawaaioverlast en klimaatschade. KLM is niet eerlijk over zijn klimaatplannen. Volgens de Amsterdamse rechtbank is KLM's marketing over duurzaam vliegen misleidend. Bovendien geniet de KLM van veel fossiele subsidies: ze betalen geen accijns op kerosine en ook is er geen BTW op tickets. En de miljarden coronasteun die de staat gaf om KLM in de lucht te houden, zijn we ook nog niet vergeten. KLM heeft een klimaatimpact van zo'n 27 miljard kilo CO2. Dat staat gelijk aan de uitstoot van bijna 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Tegelijkertijd heeft KLM nog geen begin van een goed plan om te verduurzamen.
Wat: aandeelhoudersvergadering Air France/KLM
Wanneer? Woensdag 5 juni
Waar? Parijs
Wat jij kan doen
We gaan met de trein naar Parijs om bij de aandeelhoudersvergadering van Air France/KLM te zijn. Wil je mee? Meld je dan aan en je ontvangt alle informatie. De deadline voor het kopen van een aandeel KLM is nog niet duidelijk. Maar hoe eerder je je aanmeldt, hoe beter.
Foto bovenin: onze aandeelhouders in 2023 waren er helemaal klaar voor.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?