Klimaatmars: ga goed voorbereid naar de demonstratie

Bereid je voor op de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam. Hoe ga je naar de mars en wat neem je mee? Wij geven je 8 tips.

1. Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe laat de Klimaatmars begint

Route KlimaatmarsOp zondag 12 november komen we tijdens de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid met duizenden in beweging. Het programma ziet er zo uit:

12.00 uur: verzamelen op de Dam in Amsterdam.
12.45 uur: het A12-orkest speelt.
13.00 uur: we lopen we naar het Museumplein.
14.30 uur: muziek op het podium op het Museumplein.
15.00 uur: een gevarieerd programma met onder meer Benedict Ficq, Chef’Special, Jeangu Macrooy en Shishani. Dit duurt tot uiterlijk 16.45 uur.

Heb je zin om met Milieudefensie mee te lopen? We verzamelen op de Dam (bekijk hier de precieze locatie).

2. Vraag vrienden mee naar de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid

Bij protesten ontmoet je veel leuke mensen. Toch is het leuker om niet alleen te komen. Neem daarom vrienden mee. Hoe meer, hoe beter! Deel de Klimaatmars-oproep via Whatsapp, op Facebook, Twitter, LinkedIn of via e-mail

3. Maak een spandoek of protestbord

We gaan 12 november massaal de straat op om politici te laten weten dat eerlijke klimaatoplossingen belangrijk zijn. Maar hoe maak je duidelijk wat jij belangrijk vindt? Maak een spandoek of protestbord. Bedenk een leuke slogan, schrijf hem op en laat hem 12 november aan iedereen zien.

Inspiratie nodig? Kijk hier voor leuke teksten en spandoeken voor de Klimaatmars.

4. Ga met fiets of OV naar de mars

Kom lopend of op de fiets. Woon je niet in Amsterdam? Dan kan je het beste met het openbaar vervoer komen. Kom je met de fiets? Zet deze in de daarvoor bestemde rekken.

5. Loop mee in ons 'blok' tegen grote vervuilers

Wist je dat je tijdens een mars ook extra aandacht op een onderwerp kan vestigen? Dit doe je door mee te lopen in een ‘blok’. In ons blok richten we ons op grote vervuilende bedrijven. De wereld staat in brand, maar deze bedrijven gaan gewoon door met vervuilen. Sterker nog: de overheid helpt ze met óns belastinggeld. Daarom zeggen we samen: ‘Geen klimaatplan? Geen cent!’? Sluit je aan bij het Grote Vervuilers Blok. Je vindt ons vanaf 12 uur bij 'de vuile fabriek' op de Dam (hier vind je de exacte locatie). Je bent van harte welkom om mee te lopen met ons blok.

Heb je een Climate Stripes polsbandje? Doe 'm aan en laat zien waar jij voor staat! Heb je er nog geen? We delen ze uit bij onze kar. Kom er eentje halen!

6. Hou het weerbericht in de gaten

Of het nou regent of stralend weer is, het is belangrijk dat je erbij bent. We maken er hoe dan ook een feestje van. Mocht het onverhoopt tóch gaan regenen: trek iets warms aan en doe daarover een regenpak of poncho. Neem geen paraplu mee. Paraplu's nemen veel ruimte in beslag en zo kan niemand jouw mooie zelfgemaakte protestbordje zien.

7. Neem eten en drinken mee

In hartje Amsterdam is overal eten en drinken te koop. Maar je kan ook zelf eten en drinken meenemen. Voorkom dat je mede-lopers in de McDonald's belanden door jouw heerlijke vegan creaties  uit te delen.

8. Neem jij je kinderen mee?

Neem jij (kleine) kinderen mee? Goed idee! Deze mars is (als toegestane demonstratie) zeer geschikt voor kinderen. Als je met kinderen komt, wil je natuurlijk op tijd zijn. Maar tegelijkertijd weet je waarschijnlijk ook dat kinderen het soms niet leuk vinden om lang te moeten wachten. Een tip van onze ervaringsdeskundige: zoek iets verder in de route een binnenruimte op, bijvoorbeeld een koffietentje. Wacht tot de stoet in beweging komt of voorbij trekt en sluit je aan. Zo hoeven de kinderen niet in de drukte te wachten. Bijkomend voordeel: jullie hebben dan ook genoeg tijd voor warme choco en een plaspauze vooraf. 


De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Milieudefensie, Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, DeGoedeZaak en TNI.
.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...