Voor vlees en zuivel uit Nederland wordt bos gekapt

Wij zijn er klaar mee. Nieuw onderzoek toont aan dat de grootste vlees-, zuivel- en veevoerbedrijven van Nederland ontbossing voor de productie van soja voor veevoer niet aanpakken. Daarom doen we een beroep op jou. Zorg dat dit stopt. Teken voor een klimaatplicht.

Waar gaat het mis?

In april hoorden we schokkend nieuws van Mighty Earth, een organisatie die opkomt voor de bescherming van bossen. In Brazilië is in 2 jaar tijd 2 keer zoveel ontbossing vastgesteld die gelinkt is aan bedrijven die soja leveren aan Nederland.

En wat blijkt? De 3 grootste veevoerbedrijven van Nederland - ForFarmers, De Heus en Agrifirm - zijn afnemers van Bunge, 1 van de grootste soja-importeurs in Europa. Bunge wordt rechtstreeks gelinkt aan bijna 60.000 hectare ontbossing. Een gebied dat 3 keer zo groot is als Amsterdam. Boeren kopen dat veevoer van deze 3 veevoerbedrijven en zo is er een link met de zuivel van FrieslandCampina en het vlees van Vion. Het gaat hier om hele grote bedrijven die, als ze dat willen, in staat zijn om dit te voorkomen. Maar dat doen ze niet.
--> Lees hier het hele onderzoek

Door ontbossing wordt de klimaatcrisis verder aangejaagd. De meeste soja komt uit 1 gebied in Brazilië, de Cerrado-savanne. Daar is Bunge 1 van de grootste handelaars. Ontbossing in de Cerrrado leidt volgens het WNF jaarlijks tot een uitstoot van 250 miljoen ton CO2. Dat is meer dan de uitstoot van heel Nederland in 2019. En daar zijn Nederlandse bedrijven dus deels verantwoordelijk voor.

In de afbeelding hieronder zie je hoe al deze bedrijven met ontbossing te maken hebben.

Screenshot 2021-11-19 at 15.17.00.png

Wat weet jij over soja: 4 weetjes

1. 80% van wereldwijde bosverlies komt door de productie van landbouwproducten, zoals rundvlees, soja, en palmolie.
2. Soja staat bovenaan de lijst van ‘ontbossingsgrondstoffen’ die in de Europese Unie werden ingevoerd tussen 2005 en 2017.
3. Nederland importeert de meeste soja van alle landen in de Europese Unie.
4. In 2019 kwam 44% van de door Nederland geïmporteerde soja uit Brazilië.
--> Meer weten? Lees onze veelgestelde vragen over dit onderzoek

Vrijwillige certificering werkt niet

Wij hebben een brief gestuurd naar deze 5 bedrijven. Daarin vroegen we uitleg over hun relatie met Bunge en wat ze doen om ontbossing tegen te gaan. In hun reactie zeggen de bedrijven dat ze alleen gecertificeerde, zogenaamd 'duurzame' soja toelaten in hun keten. Maar daarvan is allang bewezen dat het niet werkt. 

Campagneleider Wouter Kolk van Milieudefensie: ‘Vrijwillige certificaten zijn een papieren werkelijkheid, het is tijd dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun hele productieketen. Daar is een wettelijke verplichting voor nodig die bedrijven van boon tot bord dwingt gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.’

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...