Het is weer tijd om je zorgverzekeraar te kiezen voor het komende jaar. Als je wilt overstappen, heb je nog tot het einde van dit jaar de tijd. Je kunt kiezen op prijs, de dekking of de voorwaarden van een aanvullende verzekering. Maar misschien nog wel belangrijker: zijn deze verzekeraars ook een beetje duurzaam? Tijd voor een check-up!
Veel mensen kiezen jaarlijks een nieuwe zorgverzekeraar uit. Dat is slim, want zo kan je veel geld besparen. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat verzekeraars jouw premiegeld beleggen. En nog veel te vaak in zaken die de wereld niet vooruit helpen, zoals: wapenhandel, kinderarbeid, ontbossing en klimaatverandering.
> Wil jij een eerlijke zorgverzekeraar in 2022? Check de Eerlijke Verzekeringswijzer
Alleen geïnteresseerd in een goedkope verzekering? Raadpleeg dan de Zorgvergelijker
De verzekeraars scoren niet allemaal even goed. Ook al is er sinds de start van de Eerlijke Verzekeringswijzer in 2013 wel verbetering merkbaar.
Dat veel grote verzekeraars het nu beter doen, komt door de klachten die ze van klanten kregen. Dat gebeurde na eerdere publicaties van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Sinds 2018 zijn ook zorgverzekeraars CZ, VGZ en Menzis opgenomen in de Eerlijke Verzekeringswijzer. Deze verzekeraars hebben op veel onderdelen nog nauwelijks beleid voor hun beleggingen. CZ (bekend van CZdirect/Just), Menzis (Anderzorg en HEMA zorgverzekering) en VGZ (ZEKUR.nl en Bewuzt) hebben alle drie geen duidelijke doelstellingen voor klimaatverandering, natuur en dierenwelzijn. Ook hebben ze amper beleid op beleggingen in olie- en gasbedrijven.
Je moet er toch niet aan denken dat jouw premiegeld verkeerd belegd wordt? Via de Eerlijke Verzekeringswijzer kan jij iets doen. Stuur je verzekeraar een klacht óf een compliment. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter. Zo merken de zorgverzekeraars wat jij belangrijk vindt en waar jij als consument bij je keuze voor een verzekeraar op let.
> Check de scores van verzekeraars en stuur hen een compliment of klacht
Blijf op de hoogte van al het klimaatnieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.