english

Overstappen naar een duurzame bank in 4 stappen

Heb jij nog vertrouwen in je bank? Steeds vaker hoor je berichten over enorme bonussen aan de top, investeringen in oerwoudkap, witwaspraktijken en ga zo maar door. Denk je eraan om over te stappen naar een duurzame bank? Wij helpen je graag met 4 praktische tips.

 1. Bekijk of je bij een goede bank zit
 2. Spreek je bank aan
 3. Bekijk de voor- en nadelen van overstappen
 4. Stap over naar een duurzame bank

1. Zit ik bij een goede bank?

Als je een bank kiest, kijk je vooral naar het gemak. Jij wil internetbankieren en een pinautomaat gebruiken. Maar je wil ook een goede hypotheekrente voor je koophuis, of een betaalverzoek aan je vrienden sturen. Maar de ene bank is de andere niet. 

Over de hele wereld financieren Nederlandse banken bedrijven die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Wil je precies zien welke banken goed of slecht scoren op onderwerpen als dierenwelzijn, klimaatverandering en mensenrechten? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn 2 banken in Nederland koploper in duurzaamheid: Triodos en ASN Bank (onderdeel van de Volksbank). De drie grootste en bekendste banken in Nederland, ABN AMRO, ING en Rabobank lopen achter. 

2. Overstappen of bank aanspreken?

Spreek als klant altijd eerst je bank aan. Alle banken beweren naar hun klanten te luisteren. Laat dus vooral van je horen als je het ergens niet mee eens bent. Dien een klacht in, teken de klimaatplicht petitie of ga met ze in gesprek. Alleen door voldoende publieke druk zullen de banken in beweging komen. Veranderen ze na jouw actie niks of komen ze met loze beloftes, stap dan over van bank.

Overstappen maakt zeker uit. Bij echt duurzame banken wordt er met jouw geld geen regenwoud gekapt, geen mensen van hun eigen land verjaagd en niet bijgedragen aan klimaatverandering.

3. Dit zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een duurzame bank

Veel mensen willen wel overstappen naar een duurzame bank, maar doen het niet. Meestal omdat ze denken dat het veel gedoe is. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Nadelen

 1. Het kost tijd om de overstap te regelen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker. Gebruik hiervoor ons 7 stappenplan.
 2. Je kan je eigen rekeningnummer niet behouden. In je IBAN rekeningnummer zit een code van je bank. Als je van bank verandert, verandert dus ook je rekeningnummer.
 3. Je krijgt op dit moment geen rente over je spaargeld bij Triodos. Blijven bij een foute bank levert ook niet veel op. De spaarrentes bij reguliere banken zijn zo rond de 0,01%. Net als ASN bank. Bij spaargeld boven de € 100.000 betaal je soms een negatieve rente. (September 2021)
 4. Je hypotheek kan je niet zomaar bij een andere bank onderbrengen. Het omzetten kost vaak veel geld. Je kunt er wel voor kiezen om al je andere bankzaken bij een duurzame bank te doen. 

Voordelen

 1. Overstappen naar een duurzame bank is beter voor mens, dier en milieu. Jouw geld wordt niet meer gebruikt voor foute projecten, maar wordt gebruikt om de wereld beter te maken. 
 2. De service is beter bij de duurzame banken. Volgens een onderzoek van de Consumentenbod wordt je bij de twee duurzame koplopers het beste geholpen.
 3. Duurzame banken zijn open over wat zij met je geld doen. De Eerlijke Bankwijzer geeft de duurzame banken een 8 voor transparantie, terwijl de drie grote banken onvoldoendes krijgen.

4. Hoe stap ik over?

Heb je echt alles gedaan om je bank te laten stoppen met vervuilen, maar luisteren ze niet? Dan is het misschien wel tijd om over te stappen naar een duurzamere bank. Lees hier hoe je dat kan doen:

 1. Open een rekening bij een duurzame bank van je keuze. Nog niet gekozen? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.
 2. Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank.
 3. Maak een overzicht van alle dingen die aan je rekening gekoppeld zijn. Denk aan: spaarrekeningen, hypotheken en creditcards. Vraag je nieuwe bank deze over te zetten.
 4. De Overstapservice zorgt ervoor dat je automatische incasso’s worden overgezet. Hier hoef je dus niks voor te doen. Periodieke overboekingen moet je wel zelf wijzigen. Download een lijst van periodieke overboekingen bij je oude rekening. Vervang bij elke periodieke overboeking in de lijst je oude rekeningnummer door je nieuwe nummer.
 5. Geef je nieuwe rekeningnummer door aan belangrijke instanties, zoals je werkgever, de overheid et cetera. Dit kan vaak online of met Overstapkaarten. Overstapkaarten krijg je van je nieuwe bank.
 6. Download al je af- en bijschrijvingen bij je oude bank. Die kunnen later nog wel eens van pas komen.
 7. Ten slotte moet je aan het begin van het nieuwe jaar dat volgt op je overstap (bijvoorbeeld in januari) nogmaals inloggen bij je oude bank. Download je jaaroverzicht en beëindig je oude rekening.

 

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek Shell daarom aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...