Vergelijk duurzame zorgverzekeraars 2024: wie is goedkoop én eerlijk?

Ben je van plan van zorgverzekeraar te wisselen? Dan is dit het moment. Je kan kiezen voor de verzekering met de laagste prijs of de beste dekking. Maar wist je dat je ook kan kijken naar duurzame zorgverzekeraars? Hier lees je waar je op moet letten en waarom het zo belangrijk is om te kiezen voor een groene zorgverzekering.

Een duurzame zorgverzekering, hoe zit dat precies?

Verzekeraars beleggen de premie die jij maandelijks betaalt. Helaas gebeurt dat nog vaak in olie, kolen en gas en en andere projecten die gevaarlijke klimaatverandering versnellen en ontbossing veroorzaken.

Gelukkig zijn er ook verzekeraars die het anders aanpakken.

Hoe doet mijn zorgverzekeraar het?

Wil je weten hoe jouw zorgverzekeraar scoort, kijk dan naar de Eerlijke Verzekeringswijzer. Deze wijzer beoordeelt verzekeraars op onderwerpen zoals mensenrechten, dierenwelzijn, olie en gas, klimaatverandering en natuur. Hierbij krijgen ze allemaal een score van 0 tot 100 procent.  Hoe hoger de score, hoe eerlijker, duurzamer en rechtvaardiger hun beleggingen zijn.

De belangrijkste spelers op een rijtje:

  • a.s.r. scoort goed. Met een score van 89% staan zij bovenaan de lijst van eerlijke verzekeraars. 
  • Ook VGZ scoort goed op veel terreinen zoals natuur en mensenrechten, maar uitgerekend op klimaatverandering blijven ze wel een beetje achter. VGZ heeft dus zeker nog stappen te zetten.
  • Achmea (waaronder ook Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, De Friesland, De christelijke zorgverzekeraar en ZieZo vallen) kan nog veel verbeteren op dierenwelzijn, maar doet het goed op natuur en op olie en gas.
  • Ook CZ en Menzis scoren twijfelachtig op beleggingsbeleid voor klimaatverandering. Op het gebied van dierenwelzijn scoort Menzis met name bijzonder slecht. Let op: NN (Nationale Nederlanden) staat ook in het overzicht, maar dat gaat om alle verzekeringen behalve de NN zorgverzekering. Die wordt namelijk beheerd door CZ.
  • Zorg en Zekerheid, Univé, ZLM, DSW en ONVZ doen allemaal veel te weinig op het gebied van klimaatverandering. ZLM, ONZV en DSW scoren allemaal in totaal zelfs minder dan 30 procent. Als je wil dat je geld eerlijk wordt belegd, dan zit je bij hen dus niet goed.

Een duurzame zorgverzekeraar: jouw stem telt

Hoewel veel dus nog beter kan, hebben de meeste verzekeraars de afgelopen jaren wel gewerkt aan een beter beleggingsbeleid.

Dat deze zorgverzekeraars het nu beter doen, komt door de klachten die ze van klanten kregen. Jouw stem telt dus echt! Stuur jouw verzekeraar een klacht óf compliment via de Eerlijke Verzekeringswijzer. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter. Zo merken de zorgverzekeraars wat jij belangrijk vindt en waar jij op let bij je keuze voor een duurzame zorgverzekeraar.

> Check de scores van verzekeraars en stuur hen een compliment of klacht

Milieudefensie start in 2024 een nieuwe Klimaatzaak

Na de succesvolle zaak tegen Shell, spant Milieudefensie in 2024 een nieuwe klimaatzaak aan. Deze zaak zal zich richten op een bank, verzekeraar of pensioenfonds. Die investeren vaak nog miljarden euro's in vervuilende bedrijven en industrieën die de klimaatcrisis alleen maar erger maken. Om de ernstigste gevolgen van de klimaatcrisis te beperken, moeten ook zij hun verantwoordelijkheid nemen en de geldkraan voor vervuilende bedrijven dichtdraaien.

Daarom starten wij een nieuwe Klimaatzaak, en daarvoor hebben we iedereen nodig. Help jij ook mee om van deze zaak een succes te maken?

Dit kan je nog meer doen

Jouw bank beheert niet alleen jouw geld: ze investeren het dus ook. Helaas stoppen banken nog veel geld in ontbossing en olie, kolen en gas. Nu je toch zo goed bezig bent met overstappen, wil je misschien ook overwegen om van bank te veranderen.


Foto bovenaan (Marieke Wijntjes): een groep mensen in sportkleding zit op matjes in een yoga-houding. Ze zitten op de stoep in een woonwijk.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...