Veelgestelde vragen over onderzoek naar Neste

Neste is de grootste biobrandstofproducent ter wereld. Dit bedrijf beweert 1 van de meest duurzame bedrijven te zijn. De feiten zijn anders, blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Want, palmolieleveranciers van Neste zijn verantwoordelijk voor ontbossing, branden, landconflicten, arbeids- en mensenrechtenschendingen.

  1. Wat staat er in het rapport over Neste?
  2. Waarom hebben jullie dit laten onderzoeken?
  3. Waarom Neste? 
  4. Wat is de meest opmerkelijke conclusie?
  5. Verwerkt Neste ook palmolie in Nederland?
  6. Wat zou de Nederlandse politiek moeten doen?
  7. Hoe kan ik helpen? 

1. Wat staat er in het rapport over Neste? 

Ons rapport  heet 'The Dark Side of Neste's Biofuel Production'.  Het gaat over ontbossing, landroof en overtredingen begaan door palmolieleveranciers van de grootste biodieselproducent ter wereld, het Finse bedrijf Neste. Deze palmolieleveranciers  zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor minstens 10.000 hectare ontbossing tussen januari 2019 en juni 2020. Op de plantages zijn in 2019 bijna 13.000 branden waargenomen. Verschillende leveranciers zijn ook betrokken bij landconflicten en arbeids- en mensenrechtenschendingen.

2. Waarom hebben jullie dit laten onderzoeken?

De uitbreiding van palmolieplantages is een belangrijke oorzaak van tropische ontbossing en landconflicten. Door het Europese biobrandstoffenbeleid van de afgelopen 10 jaar is naar schatting 1 miljoen hectare gekapt. Biodiesel gemaakt van palmolie is daardoor 3 keer zo slecht als diesel. In Nederland zijn afspraken gemaakt om geen biobrandstof van palmolie en sojaolie te gebruiken. Milieudefensie wil dat die afspraken wettelijk worden vastgelegd.

3. Waarom Neste? 

Neste is de grootste biodieselproducent ter wereld. Ook in Nederland is Neste een belangrijke speler: in Rotterdam staat de grootste biodiesel fabriek van Europa. Neste is hiervan de eigenaar. Bovendien beweert Neste 1 van de meest duurzame bedrijven ter wereld te zijn.

4. Wat is de meest opmerkelijke conclusie?

De kloof tussen de mooie woorden van Neste en de realiteit is bijzonder diep. Neste's leveranciers blijken verantwoordelijk te zijn voor het verdwijnen van een stuk regenwoud ter grootte van Parijs. Ook stellen we vast dat deze leveranciers betrokken zijn bij bosbranden, landconflicten en arbeids- en mensenrechtenschendingen. Neste omschrijft zijn kernactiviteit graag als klimaatverandering tegengaan, maar haalt 70 % van zijn inkomsten uit fossiele brandstoffen.

5. Verwerkt Neste ook palmolie in Nederland?

Dat weten we niet. Neste maakt niet bekend welke grondstoffen het gebruikt in welke fabriek. Ook de Nederlandse overheid rapporteert hier niet over. Neste heeft biobrandstoffabrieken in Nederland, Finland en Singapore. Het bedrijf verbruikte in 2019 wereldwijd ongeveer 1,3 miljoen ton palmolie en PFAD, een bijproduct van palmolie. Ter vergelijking: voor Unilever was dat 0,87 miljoen ton.

6. Wat zou de Nederlandse politiek moeten doen?

Nu beloont de regering bedrijven die biobrandstoffen uit voedsel leveren aan Nederlandse tankstations. Dat gaat ten koste van mensen, natuur en klimaat. Daarom vragen wij de regering alle steun voor biobrandstoffen uit voedsel, inclusief PFAD, stop te zetten. Nieuwe Europese afspraken laten dat uitdrukkelijk toe. Daarnaast bepleiten wij voor een nationale en Europese zorgplichtwet die bedrijven verantwoordelijk stelt voor misstanden in hun keten. Meer aanbevelingen zijn in het rapport opgenomen. 

7. Hoe kan ik helpen? 

Teken de brandbrief aan minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven, en vraag hen per direct een einde te maken aan biobrandstoffen uit voedsel. Zo help je mee om mensen, natuur en ons klimaat te beschermen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...