In samenwerking met onderzoekbureaus SOMO en Profundo heeft Milieudefensie een onderzoeksrapport uitgebracht 'Hun winst, ons verlies'. Bekijk hier de antwoorden op de veelgestelde vragen (Q&A) van dit rapport.
1. Welke conclusies trekken jullie naar aanleiding van dit onderzoek?
2. We horen juist veel over dat bedrijven het moeilijk hebben, dat het vestigingsklimaat onder druk staat. Hoe zit dat?
3. Wat is volgens Milieudefensie het verband tussen winsten, klimaatschade en uitbetaling aan aandeelhouders?
4. Wil Milieudefensie dat bedrijven geen winst meer uitkeren aan aandeelhouders? Wat wil Milieudefensie dan wel?
5. Als bedrijven minder winst uitkeren aan aandeelhouders, dan vertrekken aandeelhouders toch En valt het bedrijf om?
Grote vervuilende bedrijven verrijken hun grootaandeelhouders ten koste van de samenleving en de aarde. 20 beursgenoteerde bedrijven die deel uitmaken van de KlimaatCrisis Index (KCI) van Milieudefensie veroorzaakten samen alleen al in het jaar 2022 761 miljard euro klimaatschade. Sinds 2015, het jaar dat het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten, boekten ze gezamenlijk 317 miljard euro winst. Dat bedrag ging niet naar verduurzaming, maar werd bijna volledig doorgesluisd naar een paar grootaandeelhouders, die daar slapend rijk van zijn geworden.
De meeste grote vervuilers die zijn onderzocht hebben sinds het Klimaatakkoord van Parijs enorme winsten gemaakt, €317 miljard. Dat geld is niet naar het toekomstbestendig maken van die bedrijven gegaan, maar naar verrijking van aandeelhouders. Vervolgens zeggen dat Nederland het nog aantrekkelijker moet maken omdat ze anders weggaan, is onterecht. Een positieve impact moet van 2 kanten komen. Grote vervuilers hebben de verantwoordelijkheid om hun winsten in te zetten om te vergroenen.
Klimaatschade wordt berekend door te kijken naar preventiekosten: een inschatting van de kosten die bedrijven moeten maken om klimaatschade te voorkomen. De uitbetalingen aan aandeelhouders zijn de miljarden winst die niet naar het voorkomen van die klimaatschade is gegaan.
Milieudefensie is niet tegen winst maken, maar wél tegen zelfverrijking en verrijking van de grootaandeelhouder ten koste van mens en klimaat. Grote vervuilers zouden eerst hun klimaatplan en verduurzaming op orde moeten krijgen, voor ze winst uitkeren aan aandeelhouders.
Alle winst uitkeren aan grootaandeelhouders in plaats van te investeren in het toekomstbestendig maken van bedrijven is juist een recept om bedrijven om te laten vallen. Het is roofbouw ten koste van mens en planeet – en uiteindelijk ook het eigen bedrijf.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.