Veelgestelde vragen over het hoger beroep in de Klimaatzaak Shell

Op 2, 3, 4 en 12 april zijn de zittingsdagen van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell. Waarom is Shell in hoger beroep tegen het vonnis gegaan? Wat is het doel van de rechtszaak? We hebben veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Zit je vraag er niet tussen? Bel of mail dan met onze Servicelijn

  1. Wat is het hoger beroep?
  2. Wat is het doel van de rechtszaak?
  3. Waarover gaat Shell nu precies in hoger beroep?
  4. Hoe kan ik het hoger beroep volgen?
  5. Hoe groot achten jullie de kans dat jullie gaan winnen? En wat betekent dat dan?
  6. Shell heeft zich tot nu toe niets aangetrokken van het vonnis van de rechter. Maakt een hoger beroep verschil?
  7. Wat kost deze rechtszaak en hoe wordt het geld besteed?
  8. Wat betekent het voor de toekomst van Shell als wij het hoger beroep winnen?

1. Wat is het hoger beroep?

Op 26 mei 2021 wonnen wij de Klimaatzaak tegen Shell. Samen met 17.379 mede-eisers en 6 organisaties (ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland, Milieudefensie Jong en de Waddenvereniging). Het bedrijf moet van de rechter zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Shell besloot in hoger beroep te gaan. De zittingsdagen van het hoger beroep vinden plaats op 2, 3, 4 en 12 april 2024.

2. Wat is het doel van de Klimaatzaak tegen shell?

We willen dat Shell stopt met het verergeren van de klimaatcrisis. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Shell ging in hoger beroep tegen dit vonnis. In hoger beroep gaan wij het hof ervan overtuigen dat dit vonnis moet blijven staan. Zodat Shell niet langer door kan gaan met het in gevaar brengen van mensenlevens. 

3. Waarover gaat Shell nu precies in Hoger Beroep?

Shell probeert vooral een rookgordijn op te gooien om verwarring en onduidelijkheid te zaaien over zijn eigen verantwoordelijkheid. De uitspraak: ´waar rook is is vuur´ gaat ook voor Shell op: Shell blijft boren en heeft nog veel projecten gepland. Terwijl de wetenschap heel duidelijk is. Er kunnen geen nieuwe fossiele projecten opgestart worden als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen. Alle nieuwe projecten die Shell heeft gepland zijn in strijd met het klimaatakkoord van Parijs.

Ons laatste onderzoek laat zien dat Shell nog 813 nieuwe projecten in de pijplijn heeft. Shell is dus verantwoordelijk voor een gigantische uitstoot van CO2. En dus de klimaatcrisis.  Dat moet stoppen als we niet nóg meer orkanen, overstromingen en dodelijke hittegolven willen.

Wij vragen daarom de rechter te bevestigen: Shell moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019).

4. Hoe kan ik het hoger beroep volgen?

Je kunt live meekijken in de rechtszaal via de livestream. Ook publiceren wij elke zittingsdag een nieuwsbericht op onze website en geven wij updates vanuit Den Haag via onze sociale media kanalen.

5. Hoe groot achten jullie de kans dat jullie gaan winnen? En wat betekent dat dan?

We hebben veel vertrouwen in het hoger beroep. De wetenschap is duidelijk: we gaan het klimaatakkoord van Parijs simpelweg niet halen als olie en gasbedrijven op deze weg doorgaan. Dat geldt dus ook voor Shell. De rechters hebben die wetenschap goed bestudeerd tijdens de eerste zittingsdagen en een hele weloverwogen afweging gemaakt. Dat verwachten we ook de komende tijd in het hoger beroep.

Als het hof de uitspraak van de rechter bevestigd dan zal Shell heel hard aan de bak moeten. Het schiet nog niet op met die uitstoot-reductie en 2030 komt steeds dichterbij. Wat er na winst in hoger beroep precies gebeurt laat zich raden, omdat dit de eerste keer is dat zo'n klimaatzaak wordt gevoerd. Wij gaan ervan uit dat Shell de rechtsstaat respecteert en aan de slag gaat na een duidelijke uitspraak van het gerechtshof (ook wel ´arrest´ genoemd). Zo niet, dan zullen wij ons gaan beraden op volgende stappen.

6. Shell heeft zich tot nu toe niets aangetrokken van het vonnis van de rechter. Maakt een hoger beroep verschil?

Shell heeft sinds het vonnis van de rechter gezegd het hoger beroep af te wachten. Nu doet Shell alles in belang van de aandeelhouders, en wij kunnen ons niet voorstellen dat je als serieuze investeerder wilt investeren in een bedrijf dat zich niet aan de wet houdt. Wij gaan er dus vanuit dat het hoger beroep het beleid van Shell echt zal veranderen.

7. Wat kost deze rechtszaak en hoe wordt het geld besteed?

Wij hebben met crowdfunding maar liefst 650.000 euro opgehaald voor het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell. Dit bedrag is het minimale wat we nodig hebben voor het betalen van de advocaten, andere proceskosten en voor het onderzoek wat nodig is om de argumenten goed te onderbouwen. Al onze financiële stromen zijn terug te vinden in ons openbare jaarverslag.

8. Wat betekent het voor de toekomst van Shell als Milieudefensie het hoger beroep wint?

De rechtszaak heeft als doel dat Shell zijn fossiele koers wijzigt en niet langer gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt. Dit betekent dat Shell zijn olie en gas productie en verkoop snel zal moeten afbouwen. Iets wat Shell tot nu toe niet doet. Hoe het bedrijf dit wil doen, is aan Shell zelf, niet aan de rechter of aan ons. Wij zullen Shell goed in de gaten blijven houden.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...