Van Vervuiler Naar Formatie: zet het klimaat op 1 in het regeerakkoord

Met advertenties in kranten, een bannerdrop bij grote vervuilende bedrijven en een fietstocht naar Den Haag deden wij op 10 juni de oproep aan de politiek: Zet het klimaat op 1 in de formatie! Zorg ervoor dat grote bedrijven de rekening betalen van hun eigen vervuiling.

Misschien heb je hem op 10 juni voorbij zien komen: onze paginagrote advertentie in de Volkskrant, het AD, het FD en de Trouw. In deze advertentie, financieel mogelijk gemaakt door duizenden Nederlanders, deden wij een oproep aan de politiek: zet het klimaat op 1 in het regeerakkoord. Alleen zo kunnen wij gevaarlijke klimaatverandering nog stoppen.

Samen stellen wij de toekomst van onze kinderen veilig.

65% minder CO2? Dan moet de zware industrie óók mee!

Terwijl de kranten in de vroege ochtend op de mat vielen, hingen tientallen veranderaars een banner op bij 10 van de grootste vervuilers van Nederland. Met daarop de oproep: "Hey Den Haag! 65% minder CO2? Dan moet dit bedrijf óók mee!"

We gingen langs bij:

  • Friesland Campina in Utrecht en Friesland
  • Vion in Noord-Brabant
  • De NAM in Drenthe
  • Yara Sluiskil in Zeeland
  • Shell in Zuid-Holland
  • Tata Steel in Noord Holland
  • Chemelot in Limburg
  • Lelystad Airport in Flevoland
  • Nobian in Overijssel
  • RWE in Groningen

Onze bannerdrop bij deze bedrijven was géén protestactie tegen werknemers, maar een oproep aan de politici in Den Haag. Klimaatbeleid is noodzakelijk, maar moet wel op een eerlijke manier.  Met oog voor de belangen van werknemers. Aan de werknemers  hebben wij een open brief geschreven.

RWE - Floor Mertens voor Milieudefensie.png

Van vervuiler naar formatie

Direct daarna vertrokken ruim 70 fietsers van de vervuiler naar de formatie in Den Haag. Samen fietsten zij ruim 6.000 kilometer om de politiek ervan te overtuigen dat eerlijke klimaatoplossingen in het regeerakkoord thuishoren.

Dat betekent concreet: 

  1. Nederland stoot in 2030 65% minder CO2 uit;
  2. Nederland voert een eerlijke CO2-heffing in, zodat de vervuiler betaalt;
  3. Nederland maakt duurzame oplossingen bereikbaar voor iedereen.

Meer uitleg daarover in dit filmpje:

Ook in actie komen voor het klimaat?

Nu is het kabinet aan zet. Maar wij zitten niet stil. Help je ons de druk erop te houden? Meld je aan voor een Operatie Klimaatgroep bij jou in de buurt!

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...