english

Van kinderdagverblijf tot je vakantie op de Wadden: op deze manieren ga jij last krijgen van CETA

Half februari stemt de Tweede Kamer over handelsverdrag CETA. Door dit Europees-Canadees Handelsverdrag kunnen bedrijven onze overheid straks aanklagen. Of je nou ouder bent die gebruikmaakt van kinderopvang of graag naar de Waddeneilanden gaat, iedereen kan er last van krijgen. Milieudefensie en SOMO maakten voor jou een overzicht van Canadese bedrijven.

Help ons CETA te stoppen, roep politici op om tegen dit oneerlijke handelsverdrag te stemmen

Ja, ik help CETA te stoppen

Bepaalt Onex straks de regels in de kinderopvang?

Heb jij een kind dat naar de kinderopvang gaat? Grote kans dat jouw kind naar Partou, SmallSteps, Zus en Zo of Belle Fleur gaat. 60.000 Nederlandse kinderen gaan naar een kinderopvang die in handen is van de Canadese investeringsmaatschappij Onex. Politieke partijen willen dat de overheid zich intensiever gaat bemoeien met de kinderopvang. Zo gaan er stemmen op om te verbieden dat bedrijven winst maken met kinderopvang. Ook kan de overheid strengere eisen stellen aan de huisvesting of het aantal kinderen per leidster. Onder CETA kunnen Canadese investeerders als Onex een schadevergoeding eisen, omdat ze door het nieuwe overheidsbeleid minder winst kunnen maken.

Blijft Vermillion kleine gasvelden uitputten?

Vermillion is een Canadees gasbedrijf met gasvelden in Nederland: onder andere in de Waddenzee, Waalwijk en Woerden. De gaskraan in Groningen wordt steeds verder dichtgedraaid, maar dat geldt nog niet voor de kleinere gasvelden elders in het land. Als de Nederlandse regering besluit om helemaal op te houden met gaswinning, dan kan Vermillion onze overheid voor miljarden aanklagen. Omdat Vermillion door deze regel enorm veel inkomsten misloopt.

582scr_9a7a840e8565b62.jpg

Houdt Brookfield Asset Management de woningmarkt in zijn greep?

Een betaalbaar huis vinden in Amsterdam? Dat is ongeveer hetzelfde als het terugvinden van je lens op Lowlands. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om de huurprijzen aan banden te leggen, zodat Amsterdam bewoonbaar blijft. Door zo'n regel kunnen vastgoedbeleggers als Brookfield Asset Management onder CETA compensatie vragen voor misgelopen inkomsten.

Help ons CETA te stoppen

Half februari stemt de Tweede Kamer over CETA. Help ons te voorkomen dat multinationals straks machtiger worden dan onze overheid. Voorkom dat ons belastinggeld straks wordt uitgegeven aan schadeclaims. Roep politici op om tegen CETA te stemmen via wijstoppenceta.nl.

Ja, ik help CETA te stoppen

In samenwerking met SOMO publiceert Milieudefensie het onderzoek: CETA, claimrecht voor multinationals. In dit onderzoek zetten we op een rij van welke bedrijven de Nederlandse overheid in de toekomst claims kan verwachten. Het hele onderzoek vind je hier.

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...