english

Lokale zaken in het geding door CETA - Gemeentes en provincies, bescherm de lokale democratie

Dit najaar besluit het Nederlandse parlement waarschijnlijk over CETA. Dit vrijhandels- en investeringsverdrag tussen de EU en Canada moet nog worden goedgekeurd door onze volksvertegenwoordigers. Het rapport Lokale zaken in het geding door CETA informeert lokale politici over de grote beperkingen en risico’s van CETA voor gemeentes en provincies.

CETA beperkt overheden in het reguleren van publieke voorzieningen. Ook maakt CETA het lokale overheden moeilijker om mens, dier, milieu en klimaat te beschermen. Canadese en Amerikaanse bedrijven kunnen lokale overheden in Nederland in de weg staan bij het uitvoeren van hun democratische bevoegdheden en taken. Als overheden zich niet aan de CETA-regels houden, dan riskeren zij forse schadeclaims. Deze boetes worden buiten de nationale rechtspraak om toegekend.

Milieudefensie publiceert het rapport Lokale zaken in het geding door CETA (zie hieronder) voor de volksvertegenwoordigers van lokale overheden. Het rapport informeert hen over de gevolgen van een handelsverdrag voor de lokale democratie. Dit najaar hebben lokale politici, en de rest van Nederland, nog een laatste kans om invloed uit te oefenen door het Nederlandse parlement op te roepen niet akkoord te gaan met het verdrag dat er nu ligt.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Lokale zaken in het geding door CETA - Gemeentes en provincies, bescherm de lokale democratie'
1969-OPM-CETA rapport 07screen.pdf — 2237 KB

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...