english

Top 5 favoriete regenwouden en bossen

Vandaag is het Werelddag van de Bossen. Bossen en regenwouden zijn van levensbelang; niet alleen voor ons, maar ook voor alles om ons heen. En wie zegt dat je ver moet reizen om deze prachtige gebieden te zien? Bekijk hieronder de mooiste foto's.

#1 Papoea Nieuw-Guinea

Het tropisch regenwoud van Papoea Nieuw-Guinea is een bijzonder stukje aarde dat absoluut op je lijstje van favorieten moet komen. Niet alleen is meer dan 85%(!) van het land tropisch regenwoud, ook leven er meer dan 700 vogelsoorten, 11.000 plantsoorten, en 250 verschillende diersoorten!

Foto: Katinka Schreuder

Foto: Katinka Schreuder

#2 Het Amazonewoud

Van de Amazone moet je hebben gehoord. Het is het bekendste en grootste regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd; twintig procent van de zuurstof van de aarde wordt door de bomen van de Amazone geproduceerd.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

#3 De Congobekken

Na de Amazone is het regenwoud van Congo, ook wel het groene hart van Afrika genoemd, de grootste ter wereld. In dit gebied leeft de met uitsterven bedreigde berggorilla, waarvan er nog maar minder dan 900 in het wild leven. Een belangrijk stukje aarde dat beschermd moet worden.

Foto: WWF

 Foto: WWF

#4 Het regenwoud van Honduras

Het regenwoud van Honduras is een van de mooiste regenwouden van Latijn-Amerika. Dit regenwoud bestaat uit zowel regenwoud als nevelwoud en heeft een uniek ecosysteem. Het herbergt een grote variëteit aan fauna, waaronder jaguars, capibara’s, tapirs, en quetzals.

Foto: World Land Trust

Foto: World Land Trust

#5 Nederlandse schoonheid

Waarom zou je ver moeten gaan om een bijzonder stukje natuur te zien? In Nederland zijn er genoeg prachtige plekken om te bezoeken. Onze binnenlandse top 5: het Savelsbos, de Planken Wambuis, de Veluwezoom, het Speulder- en Sprielderbos en het Amerongse bos. Dus trek snel je wandelschoenen aan en ga er op uit!

Foto: Fietsroutenetwerk Nederland

Foto: Fietsroutenetwerk Nederland

Help jij het regenwoud beschermen?

Wat deze lijst duidelijk maakt is dat bossen en regenwouden belangrijk zijn voor ons bestaan én dat van de planeet. Helaas worden alle bovengenoemde buitenlandse regenwouden systematisch gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Help ons de laatste regenwouden ter wereld te beschermen.

Foto header: Ricky Martin - CIFOR

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...