Supermarkten doen veel te weinig aan de omslag van vlees naar plantaardig

Grote supermarkten doen nog steeds veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Hun klimaatplannen zijn slap en de omslag van vlees naar plantaardig gaat te langzaam. Dat blijkt uit Superlijst Groen 2023.

Superlijst Groen is een rapport van onderzoeksbureau Questionmark in samenwerking met Milieudefensie, Mighty Earth en Natuur & Milieu. De 7 grootste supermarkten van Nederland worden daarin vergeleken op 4 belangrijke duurzaamheidsthema’s: hun klimaatplannen, de eiwittransitie (de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten), duurzame landbouw en verpakkingen. Lees Superlijst Groen 2023.

Lidl is de opvallende stijger in Superlijst Groen 2023. Dat komt onder meer doordat Lidl als enige supermarkt plantaardige alternatieven aanbiedt in het vleesschap. Ook stelt Lidl eisen aan leveranciers om ontbossing door palmolie tegen te gaan. Dat is goed nieuws. Toch doen àlle supermarkten nog onvoldoende.

Albert Heijn zakt

Albert Heijn is juist een plek gezakt op de ranglijst. En dat terwijl Albert Heijn als marktleider de verantwoordelijkheid heeft om meer te doen. Eerder bleek dat moederbedrijf Ahold Delhaize voor 110 miljard euro klimaatschade aanricht. Tegelijkertijd werd in 2022 een recordwinst van 2,5 miljard euro geboekt.

Alle supermarkten zeggen dat zij zich aan het Klimaatakkoord van Parijs houden. Maar in de praktijk is dat niet het geval. Supers zeggen wel te willen verduurzamen, maar hebben geen concrete plannen om hun assortiment, reclame en winkelinrichting milieuvriendelijker te maken. Zo blijven ze stimuleren dat Nederlanders grote hoeveelheden vlees eten.

Ranglijst toont hoe de supermarkten het doen

Klimaatkillers

Vlees en zuivel zijn de grootste klimaatkillers. Daarom eist Milieudefensie van Albert Heijn en de andere grote supers dat 70% van de eiwit-omzet in 2030 uit plantaardige producten komt. Bijvoorbeeld door meer vegaburgers te verkopen in plaats van rund. En meer havermelk in plaats van koemelk.

Ook roepen we de politiek op om in te grijpen, zodat Albert Heijn en de andere supermarkten meebetalen aan het oplossen van de klimaatcrisis en de stikstofcrisis. Want Superlijst Groen toont aan dat supermarkten niet uit zichzelf verduurzamen.

Foto bovenaan: een actie van Milieudefensie Jong voor een goed klimaatplan van Ahold Delhaize. © Wouter van Leeuwen

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...