In 2021 wonnen wij onze Klimaatzaak tegen Shell. Een gigantisch succes. Maar daar bleef het niet bij. Deze successen hebben wij sindsdien behaald.
De marketing-afdeling van Shell draait overuren. Shell wil ons namelijk heel graag laten geloven dat er héél hard gewerkt wordt aan een duurzame toekomst. Tevergeefs. Sinds onze campagne zijn kritische stemmen richting Shell steeds luider geworden. Journalisten schrijven meer over de greenwashing (je duurzamer voordoen dan je bent) van Shell. Ook Shell’s eigen bewering dat het binnen de olie- en gasbranche een duurzame speler is, is dankzij de Klimaatzaak en de feiten die daarin door ons naar voren zijn gebracht, flink aangetast.
Tijdens het hoger beroep hebben we 4 dagen lang feiten gedeeld over de greenwashing van Shell. In aanwezigheid van de media. Zodra het bedrijf in de rechtbank moet reageren op feitelijke vragen kan het zich niet langer verstoppen: voor de rechter gelden alleen de feiten en kan je je niet mooier voordoen dan je bent. Daarom moest Shell toegeven dat zijn uitstoot in 2030 niet lager zal zijn. Dit is een pijnlijke bekentenis voor Shell. Want naar buiten toe doet het bedrijf altijd alsof het zich aan het klimaatakkoord van Parijs gaat houden. Dat is dus niet waar. En dat hebben de media nu ook door.
Jarenlang was de strategie van pensioenfondsen om olie- en gasbedrijven van binnenuit te veranderen. Dat deden ze door op aandeelhoudersvergaderingen aan te dringen op verduurzaming. Mede naar aanleiding van onze schokkende onthullingen in het hoger beroep, hebben verschillende pensioenfondsen zich terugtrokken uit de olie-en gassector. Zo verkocht Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) 97% van zijn aandelen in olie-en gasbedrijven, waaronder Shell. Een van onze onthullingen: Shell wil wereldwijd meer dan 800 nieuwe olie- en gasprojecten starten.
Door onze Klimaatzaak tegen Shell weten olie- en gasbedrijven dat ze niet onschendbaar zijn. Deze bedrijven zijn enorm rijk en hebben daardoor heel veel macht. Maar wij hebben laten zien dat we met z'n allen toch sterker zijn.
Sinds het vonnis in de Klimaatzaak bezochten wij actiegroepen van Australië tot Engeland en van Argentinië tot de Waddenzee. Zij komen in hun eigen omgeving in actie tegen vervuilende plannen van Shell.
Zo wil Shell in de Argentijnse diepzee boren, voor de kust van Vaca Muerta. Veel Argentijnen maken zich zorgen over de plannen. "We vinden het belangrijk om juist nú onze krachten te bundelen. Zodat de verkenning (van olie- en gasvelden) van Shell niet doorgaat. Omdat we weten dat als dat eenmaal gaande is, het moeilijker is om te zorgen dat deze bedrijven weer weggaan."
Onze Klimaatzaak tegen Shell heeft ook geleid tot nieuwe klimaatzaken wereldwijd. Verschillende zaken hebben daarbij ook argumenten en het verzamelde bewijsmateriaal uit onze zaak gebruikt, bijvoorbeeld verklaringen van experts. Daarnaast is de uitspraak in onze zaak tegen Shell gebruikt als voorbeeld in soortgelijke rechtszaken.
Ten slotte was de Klimaatzaak tegen Shell een voorloper voor een eigen nieuwe Klimaatzaak. Wij lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilers onderzoeken. En begin 2024 lanceerden wij onze Klimaatzaak tegen ING. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet.
De uitspraak op dinsdag 12 november wordt een spannend moment. Wil je weten wat de uitspraak gaat betekenen voor het klimaat? En hoe wij de druk blijven opvoeren op grote vervuilers? Meld je dan aan voor Milieudefensie On Tour, vrijdag 15 november in Amsterdam.
Tijdens deze avond gaan we in gesprek met advocaat Roger Cox en andere experts van de Klimaatzaak en ontdek je precies wat de uitspraak betekent. Ben jij erbij?
Foto bovenaan: We hebben gewonnen! Na de uitspraak in 2021 danst iemand uitbundig om het resultaat te vieren. Fotograaf: Bart Hoogveld.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?