Shell vertrekt naar Groot-Brittannië, wat zijn de gevolgen?

Is onze Klimaatzaak in gevaar door het vertrek van Shell? En wat betekent de verplaatsing van het hoofdkantoor van Shell naar Engeland voor Shell zelf en voor Nederland? Hier lees je er alles over.

Rechtszaak niet in gevaar

Het vertrek van Shell heeft geen gevolgen voor onze Klimaatzaak tegen Shell. De Klimaatzaak blijft gewoon een zaak die zich bij de Nederlandse rechter afspeelt. Shell kan zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen door te verhuizen naar het buitenland. Wereldwijd moeten bedrijven mensenrechten respecteren en gevaarlijke klimaatverandering voorkomen.

bhklimaatzaakShell62.jpg

Donald Pols, directeur van Milieudefensie, houdt de uitspraak van de rechter boven zijn hoofd

Dividendbelasting belangrijke reden

Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt. Die moet Shell in Nederland namelijk wel betalen en in Engeland niet. Daarom probeerde Shell een jaar of 4 geleden de VVD voor zijn karretje te spannen om op die manier van de dividendbelasting af te komen. Dat is niet gelukt.

Vertrek niet slecht voor de economie

In economische zin hoeft er weinig te veranderen. De bedrijvigheid gaat gewoon door. Slechts een 10-tal mensen vertrekt naar het hoofdkantoor in Londen. Shell blijft in Nederland een grote werkgever en zorgt daarmee voor heel veel banen. En Shell blijft helaas ook een van de grootste vervuilers ter wereld.

RS66309_GO 1.jpg

Jongetje in Nigeria naast olielek van Shell

Meer invloed van aandeelhouders in VK

Follow This oprichter Mark van Baal ziet wel een lichtpuntje. In het Engelse bedrijfsmodel hebben aandeelhouders meer macht dan bij ons. In Nederland kan de top van een bedrijf de wensen van aandeelhouders makkelijker naast zich neerleggen. Bijvoorbeeld door zich te verschuilen achter andere belanghebbenden, zoals werknemers. In Engeland kan dat niet zo makkelijk.

Titel 'koninklijke' verdwijnt

Met het vertrek naar het buitenland verliest Shell zijn koninklijke titel. Een titel waarvan wij en velen met ons, vonden dat Shell deze niet verdiende. Er is niets koninklijks aan een bedrijf dat verantwoordelijk is voor:

  • grote vervuiling in Nigeria,
  • het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering,
  • het ontwijken van belasting,
  • en het schenden van mensenrechten op grote schaal.

Steun onze rechtszaak tegen Shell

Waarheen Shell zijn hoofdkantoor ook verplaatst, onze Klimaatzaak gaat gewoon door. Help ons het hoger beroep tegen Shell ook te winnen. Maak samen met ons een einde aan de klimaatvernietiging door Shell. Doneren kun je via klimaatzaakshell.nl

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...