Shell veroorzaakt doofheid bij dolfijnen door seismische bommen

In hun eigen reclame doet Shell het goed. Maar in werkelijkheid... Shell zoekt gewoon door naar olie en gas. Nu voor de kust van Zuid-Afrika. Daar gaan ze extreem luide, zogenaamde seismische explosies voor gebruiken. Een bedreiging voor haaien, dolfijnen, walvissen en ander zeeleven.

Bommen in kwetsbaar gebied

Ondanks de uitspraak van de rechter blijft Shell op zoek gaan naar nieuwe olie – en gasbronnen. Dit keer voor de kust van Zuid Afrika. Een prachtig natuurgebied waarin dieren als dolfijnen haaien en walvissen leven. Om er achter te komen of er daadwerkelijk gas of olie onder de zeebodem ligt gaat Shell vanaf 5 december 2021 seismische explosies veroorzaken gedurende een periode van 10 maanden. De explosies komen van kanonnen die elke 10 seconden,  luide schokgolven afvuren. Explosies onder water zorgen er onder andere voor dat vissen op de vlucht slaan, gestresd raken en dieren doof worden of gehoorschade oplopen. Dit proces zal niet alleen gevolgen hebben voor dit kwetsbare gebied, maar zal ook verwoestend zijn voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de oceaan om te overleven, bijvoorbeeld door toerisme of visserij.

>Hier lees je meer over het gebruik van seismische explosies en de gevolgen.

DSCF2381.jpg

Man in Zuid-Afrika bij protest tegen Shell. Foto: Jonas Hegman

Mini-advertenties

Shell kondigde de geplande explosies aan in een kleine advertentie van 8 bij 9 cm in de Zuid-Afrikaanse krant Dispatch Live. Veel onopvallender dan de zeer aanwezige reclames waarin Shell zichzelf als groen bedrijf aanprijst. Sindsdien hebben critici er alles aan gedaan om antwoorden te krijgen van Shell en het Zuid-Afrikaanse ministerie van Hulpbronnen en Energie. De enige reactie: de exploratievergunning is legaal en democratisch tot stand gekomen.

Shell: "wij zijn een verantwoordelijke exploitant"

Sinds de aankondiging gaan mensen de straat op om te protesteren. De toonaangevende benzineleverancier van de Oost-Kaap, Express Petroleum, heeft Shell gedumpt. Hierdoor verkopen 35 tankstations geen producten meer van Shell.

Pas toen dat gebeurde kwam Shell met een verklaring:
"Wij zijn een verantwoordelijke exploitant. Het welzijn van dieren in het wild is een belangrijke factor in de strenge controles die we gebruiken. Als verantwoordelijke exploitant delen we een diepe wens om onze unieke en diverse omgeving te beschermen, en we zijn ervan overtuigd dat we grote zorg besteden aan het voorkomen en minimaliseren van de effecten op vissen, zeezoogdieren en andere dieren in het wild wanneer we offshore seismische gegevens verzamelen.”

DSCF2401.jpg

Demonstranten in Zuid-Afrika protesteren tegen Shell. Foto: Jonas Hegman

Groot protest

In Zuid-Afrika zijn meerdere groepen de straat op gegaan om te protesteren. Ze roepen mensen op om deel te nemen aan de grootste demonstratie ooit langs een kust gehouden. Op zondag 5 december worden kustgemeenschappen, dorpen, gehuchten en steden gevraagd om naar het strand te gaan met hun zelfgemaakte, milieuvriendelijke protestboodschappen en kunst. Alles wordt vanuit de lucht gefilmd. Wil je deze acties steunen? Teken dan ook de petitie van Oceans, not oil.

Greenpeace en andere milieuorganisaties willen de onderzoeksplannen via de rechter in Zuid-Afrika blokkeren.

Nieuwe olie- en gasboringen in strijd met vonnis rechter

Op 26 mei veroordeelde de rechter Shell. Het bedrijf moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% hebben teruggebracht. Dat kan alleen als Shell zijn olie- en gaswinning afbouwt. Het zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen staat dan ook haaks op het oordeel van de rechter.

Steun ons hoger beroep tegen Shell. Dan zorgen we samen dat Shell vergroent en niet nog meer schade toebrengt aan onze planeet. Doneren kan Klimaatzaakshell.nl

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...