Reactie op het nieuws dat minister Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking vandaag, 2 mei 2015, bekend maakte over akkoord gesloten tussen Shell Nigeria en leiders van de lokale Bodo gemeenschap over opruiming van de olievervuiling door Shell in hun leefgebied.
Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie:
"Wij feliciteren de Bodo-gemeenschap met deze overeenkomst, die ervoor moet zorgen dat hun leefomgeving die vervuild is door Shell-olie na zes jaar juridische strijd met Shell eindelijk wordt schoongemaakt door het bedrijf. Deze deal is mede het resultaat van effectieve bemiddeling door Nederland onder leiding van oud-ambassadeur Ben Ronhaar, en de inzet van minister Ploumen. Dat is prijzenswaardig."
"Milieudefensie hoopt dat deze overeenkomst een eerste stap is in de implementatie van de aanbevelingen in het rapport van UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties, voor de schoonmaak van alle vervuiling in de Niger Delta. En dat de druk vanuit Nederland op Shell hoog blijft. Dat is nodig, want Bodo is slechts één van de duizenden plekken in de Niger Delta waar olielekkages het milieu en het dagelijks leven van mensen in de afgelopen zestig jaar volledig verwoest hebben. Het is de omvangrijkste en langs durende olieramp op aarde. Het UNEP-rapport is inmiddels bijna vier jaar oud, en pas nu is er enige beweging, op slechts één plek. Dat lijkt opmerkelijk, maar de reden is helder: een buitenlandse rechtszaak die Shell boven het hoofd hing in het Verenigd Koninkrijk, vanwege de vervuiling die het in Bodo heeft veroorzaakt. In deze zaak, die de lokale gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk startte, was het bewijs tegen Shell zo overweldigend, dat het bedrijf begin dit jaar een miljoenenschikking trof met de gedupeerden. Het dreigende verlies van een rechtszaak lijkt de enige manier om Shell zover te krijgen dat het doet waartoe het wettelijk verplicht is: schoonmaken van olie die lekt uit haar pijpleidingen en de Delta vernietigt."
In 2013 achtte een Nederlandse rechter Shell schuldig aan olievervuiling op het land van één boer in een ander Nigeriaans dorp, Ikot Ada Udo. Die zaak, waarin nog drie boeren uit twee andere dorpen de Nederlands-Britse multinational Shell aanklaagden, werd mede aangespannen door Milieudefensie. Een uitspraak in de eerste fase van fase van het hoger beroep in deze zaak vindt plaats op 14 juli.
Lees meer over de rechtszaak van Milieudefenie en de Nigeriaanse boeren tegen Shell wegens olievervuiling en over de omvangrijke olievervuiling in de olierijke Niger Delta
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?