Milieudefensie gaat samen met 6 organisaties het hoger beroep tegen Shell in. Lees waarom zij met ons deze Klimaatzaak zijn gestart en wat er volgens hen op het spel staat. Meer weten over de Klimaatzaak? Kom op 12 april naar Milieudefensie on Tour in Rotterdam.
"We roepen Shell ter verantwoording via de rechter, omdat de klimaatcrisis alleen maar erger wordt als Shell gewoon doorgaat met investeren in olie en gas. Shell stelt megawinsten voor aandeelhouders al jaren boven al die mensen die in de frontlinie van de klimaatcrisis staan. Vervuilende bedrijven moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die ze veroorzaken. Met deze zaak en het vonnis in de hand komen we wereldwijd in actie tegen grote vervuilers en voor een leefbare planeet."
Wat is het hoger beroep tegen Shell?
Op 26 mei 2021 wonnen wij de Klimaatzaak tegen Shell. Het bedrijf moet van de rechter zijn CO2-uitstoot in 2023 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Shell besloot in hoger beroep te gaan. De zittingsdagen van het hoger beroep vinden plaats op 2, 3, 4 en 12 april 2024. We hopen dat er een paar maanden later dit jaar een uitspraak van de rechter komt.
"Het is de hoogste tijd dat bedrijven als Shell verantwoordelijk worden gehouden voor de klimaatschade die ze aanrichten en de mensenrechten die daarbij geschonden worden. We vertrouwen erop dat de rechter in hoger beroep dit nogmaals zal onderschrijven. Dat zijn ze niet alleen verplicht aan de Nederlandse samenleving, maar juist ook aan gemeenschappen in de frontlinie van de klimaatcrisis in het mondiale Zuiden, en specifiek vrouwen en meisjes die extra hard geraakt worden door klimaatverandering."
Foto: directeur Donald Pols wordt geïnterviewd voor de rechtbank in Den Haag.
"Het is schandalig dat Shell het eerdere vonnis van de rechtbank negeert en vol inzet op vloeibaar gas: LNG. De run op LNG laat een spoor van vernieling achter: zo kampen mensen in de VS bijvoorbeeld met de gevolgen van fracking, kustvernieling en ziekmakende uitstoot. Bovendien is LNG door de vele lekkages van superbroeikasgas methaan een ramp voor het klimaat. Dit hoger beroep is ontzettend belangrijk om gerechtigheid te eisen, niet alleen voor een leefbare planeet, maar ook voor de gezondheid van alle bewoners rondom deze verwoestende industrie."
"Klimaatverandering is een van de grote bedreigingen voor de miljoenen vogels en vissen die afhankelijk zijn van het Waddengebied. Het eerdere vonnis liet duidelijk zien dat Shell het aan de natuur en aan de bewoners van het Waddengebied verplicht is om geen verdere klimaatverandering te veroorzaken. Sinds deze uitspraak is alleen maar duidelijker geworden hoeveel schade klimaatverandering toebrengt aan de Wadden. Shell zal verantwoordelijkheid moeten nemen om het beter te doen."
Foto: mensen protesteren tegen de vervuilende activiteiten van Shell
"De fossiele projecten raken kwetsbare mensen in arme landen zwaar. Ze krijgen te maken met de vernietiging van hun omgeving, de vervuiling van land en water, en veel mensen worden gedwongen te verhuizen. Ze delen niet in de winst en worden niet gehoord. Door te blijven investeren in de fossiele sector dreigt voor hen een grote afhankelijkheid van export naar het buitenland en achterstand in de eigen ontwikkeling. Wij willen hun stem laten doorklinken in de rechtszaal."
“Deze Klimaatzaak is een grote inspiratie voor jongeren wereldwijd die zelf steeds vaker Klimaatzaken starten én winnen. De feitenbasis is sinds de uitspraak in 2021 alleen maar sterker geworden en de klimaatcrisis is urgenter dan ooit, dus ik heb er alle vertrouwen in dat de hoge rechters dit inzien.”
Mis het niet! Op vrijdag 12 april gaan we dieper in op het hoger beroep in de historische Klimaatzaak tegen Shell. Wat gebeurde er precies tijdens de zittingsdagen? Tijdens een nieuwe editie van Milieudefensie On Tour in Rotterdam, krijg je antwoord op deze en andere vragen.
Foto bovenaan: de aanbieding van de dagvaarding aan Shell met mede-eisende organisaties en mede-eisers.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?