Samen verduurzamen we bedrijven - 5 successen bewijzen dat het kan

Samen met jou vragen we bedrijven sneller te verduurzamen. Met onze brief aan 29 bedrijven geven we hen een duidelijk ultimatum. Maar kunnen we dit soort grote bedrijven wel in beweging krijgen? Jazeker. We zetten 5 successen voor je op een rij.

Alle Nederlandse media schreven erover: 'Milieudefensie zet bedrijven onder druk.' Maar dat is eigenlijk niet helemaal waar. Want Milieudefensie doet dit samen met heel veel Nederlanders. Samen met jou. Samen voeren we de druk op en brengen we bedrijven in beweging.

Hieronder vind je 5 succesverhalen die bewijzen dat het kan:

1. Historische overwinning: Shell moet verduurzamen

Op 26 mei 2021 schreven we geschiedenis. Samen met 17.000 mede-eisers. De rechter veroordeelde Shell om meer te doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Het is voor het eerst dat een bedrijf zijn beleid in lijn moet brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat is een mega-doorbraak die wereldwijd gevolgen gaat hebben.

>Lees meer over dit succes

2. ABP stopt met investeringen in fossiel

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, besloot op 26 oktober 2021 te stoppen met investeringen in olie, kolen en gas. Volgens het pensioenfonds nam het deze beslissing door alarmerende klimaatrapporten. Maar het protest van organisaties als FossielVrij, Extinction Rebellion en de veranderaars van Milieudefensie heeft daar zeker aan bijgedragen. Zo kwam ABP een paar weken eerder nog voor in een tv-spotje van Milieudefensie. Daarin besloot de door een acteur gespeelde baas van ABP te stoppen met olie, kolen en gas. En precies dat gebeurde enkele weken later.

Bekijk hieronder de korte film:

3. FrieslandCampina en Agrifirm maken hun veevoer ontbossingsvrij

Het kan dus wel: ontbossing door landbouw- en zuivelbedrijven voorkomen! Op 23 november 2021 kondigden FrieslandCampina en Agrifirm een ontbossingsvrije sojaketen aan. Gegarandeerd. Dat is goed nieuws voor het klimaat en het regenwoud. Het besluit kwam na een Zembla-uitzending waarin we onthulden dat er voor Nederlands vlees en zuivel nog steeds volop wordt ontbost. Het besluit is ook een succes voor onze veranderaars die jarenlang actievoerden tegen ontbossing voor veevoersoja.

>Lees meer over dit succes

4. Aegon Nederland stopt met palmolie 

In oktober 2018 was er goed nieuws voor het regenwoud en haar bewoners: verzekeraar Aegon Nederland stapte volledig uit palmolie. De verzekeraar besloot hiertoe omdat de productie van palmolie leidt tot ontbossing, landroof, mensenrechtenschendingen en klimaatverandering. Het besluit volgde op een campagne van Milieudefensie gericht op Aegon en andere banken en verzekeraars. In het Zwartboek Draw the Line beschreven we 118 misstanden bij 14 palmoliebedrijven. Aegon Nederland maakte bekend dat ze uit palmolie stapt, juist vanwege de vele misstanden.

Wil je weten hoe duurzaam en transparant jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds is? Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl

5. Jumbo, Aldi en Albert Heijn kiezen voor eerlijke melk

Van 2016 tot 2018 voerden we campagne voor een eerlijke melkprijs. En met succes! Jumbo, Aldi en Albert Heijn zegden onder druk van Milieudefensie toe de melk van hun huismerk te verduurzamen. Dit was te danken aan de vele acties van onze veranderaars door heel Nederland. En een petitie die maar liefst 55.000 keer werd ondertekend.

Bekijk deze terugblik op een succesvolle campagne:

En nu: op naar nog meer successen!

Dat smaakt naar meer, niet waar? Onze nieuwe campagne tegen 29 bedrijven voeren we daarom ook weer samen met heel veel mensen uit het hele land. Doe je mee?

Dat kan op verschillende manieren:

Stuur grote vervuilers de Laatste Aanmoediging

Dit voorjaar is het erop of eronder. Grote bedrijven spelen een beslissende rol in de klimaatcrisis. Tijdens hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemmen zij over hun toekomst. En die van ons klimaat. Stuur de laatste aanmoediging en overtuig CEO's om het juiste te doen.

Loading...