Kisjonah en Sofie zeilen naar de klimaattop in Chili

Sofie en Kisjonah willen namens Milieudefensie naar de VN-klimaattop in Chili. Niet met het vliegtuig, maar met de zeilboot. Op 2 oktober vertrekken zij met Sail to the COP naar de klimaattop. Zo laten zij wereldleiders, en iedereen die meekijkt, zien dat het ook anders kan.

Mensen vliegen steeds meer. Wist je dat je met een vliegretour Amsterdam - Chili 3.800 kilo CO2 uitstoot? Om een zelfde hoeveelheid CO2 te besparen moet je ruim 8 jaar lang vegetarisch eten, volgens Milieu Centraal*.

De groei van vliegverkeer en vervuilend transport is één van de grootste bijdragers aan klimaatverandering. Toch wordt dit thema bij belangrijke klimaatafspraken zoals de COP vaak buiten beschouwing gelaten. Met deze zeilreis vragen Sofie en Kisjonah en de 34 andere jongeren die meezeilen aandacht voor duurzaam reizen.

Kisjonah (24):

"Om de aarde te redden moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Ik heb nog niet zo veel ervaring met de klimaatbeweging, maar ik ben klaar voor actie en bereid om veel te leren. Door verslag te doen van mijn ervaring met Sail to the COP hoop ik zo veel mogelijk mensen te inspireren om ook in actie te komen." 

Sofie (27):

"De effecten van klimaatverandering zijn oneerlijk verdeeld. In Nederland en andere rijke landen is de klimaatcrisis een ver-van-ons-bed-show. En is het heel normaal om het vliegtuig te pakken als je op vakantie gaat. Terwijl mensen op andere plekken in de wereld dagelijks te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Ik ben erg gemotiveerd om onderdeel van de oplossing te zijn, in plaats van het probleem. Ik hoop dat we op deze manier weer iets dichterbij een oplossing komen voor duurzaam reizen, en daarmee ook dichterbij gelijkheid." 

Crowdfund-actie

Het bedrag van onze crowdfund-actie is met 105 procent behaald! Je kunt niet meer meedoen met deze actie. Kisjonah en Sofie zijn op 2 oktober vertrokken en doen verslag van hun zeiltocht. Houd de website in de gaten voor updates.

 

Wat wil jij weten?

  1. Waarom ondersteunt Milieudefensie deze reis?
  2. Wie zijn Kisjonah en Sofie en waarom sturen we juist deze twee meiden mee aan boord?
  3. Wat gaan de jongeren doen in Chili?
  4. Hoe verloopt de reis?
  5. Op de website van Sail to the COP is ook al een crowdfunding bezig. Hoe verschilt deze van de crowdfunding voor Kisjonah en Sofie?
  6. Hoe gaan de jongeren weer terug naar Nederland?
  7. Wat gebeurt er na aankomst met het zeilschip?
  8. Waarom bestaat de groep alleen uit jongeren?
  9. Hoe bekostigen de anderen van Sail to the COP hun reis?
  10. *Hoe is de uitstoot van de vliegreis en vegetarisch eten berekend?

 

Waarom ondersteunt Milieudefensie deze reis?

Sail to the COP is een initiatief van jongeren die duurzaam reizen op de kaart willen zetten tijdens de klimaattop in Chili.
De stem van jongeren is ondervertegenwoordigd tijdens belangrijke klimaatoverleggen, terwijl jongeren lang met de gevolgen van klimaatverandering moeten leven.
Daarom ondersteunen wij hun missie om de stem van jongeren te laten horen tijdens de klimaattop.
Milieudefensie vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor duurzaam reizen. Vliegverkeer zorgt voor een snellere opwarming van de aarde en zorgt voor veel geluidsoverlast. Bovendien is de uitstoot slecht voor de luchtkwaliteit. Als ondertekenaar van het luchtvaartmanifest ondersteunt Milieudefensie vernieuwende initiatieven voor duurzaam reizen.

^ Terug omhoog

Wie zijn Kisjonah en Sofie en waarom sturen we juist deze twee meiden mee aan boord?

Kisjona en Sofie zijn twee Nederlandse jongeren die meedoen aan het project Fair Future Generators. Sail to the COP is één van onze plaatsingspartners en wij hebben Kisjonah en Sofie geselecteerd om Milieudefensie te representeren tijdens de Sail to the COP reis.
Voorheen waren deze meiden nog niet actief in de klimaatbeweging. Door Sofie en Kisjonah mee te sturen aan boord hopen wij andere jongeren te inspireren en zo bij te dragen aan de verbreding van de klimaatbeweging.

^ Terug omhoog

Wat gaan de jongeren doen in Chili?

Tijdens de zeilreis zullen de jongeren 4 uur per dag brainstormen over de toekomst van duurzaam reizen. De uitkomsten van hun brainstorms zullen zij gaan presenteren aan wereldleiders tijdens de VN-klimaattop in Chili.
Er zullen nog andere activiteiten plaatsvinden, die nu nog worden vormgegeven.

^ Terug omhoog

Hoe verloopt de reis?

Het schip vertrekt begin oktober vanuit Scheveningen naar Rio de Janeiro in Brazilië. Tijdens de reis wordt er vier keer aangemeerd om de voedselvoorraad aan te vullen. Deze zeilreis zal naar verwachting 7 weken in beslag nemen.
Eenmaal aangekomen in Brazilië vertrekt de groep per bus naar Chili waar de Klimaattop van de Verenigde Naties zal plaatsvinden.

^ Terug omhoog

Op de website van Sail to the COP is ook al een crowdfunding bezig. Hoe verschilt deze van de crowdfunding voor Kisjonah en Sofie?

Het zeilen van een groot zeilschip is een dure onderneming. Vandaar dat van alle deelnemers verwacht wordt dat zij een eigen bijdrage leveren.
Omdat Sofie en Kisjonah namens Milieudefensie aan boord gaan, willen wij ze graag helpen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk komt al het geld bij Sail to the COP terecht.
Donaties die direct aan Sail to the COP worden gedaan, zullen dus niet bijdragen aan het opstaptarief van Sofie of Kisjonah.

^ Terug omhoog

Hoe gaan de jongeren weer terug naar Nederland?

Geen zorgen: Sofie en Kisjonah gaan niet terug met het vliegtuig. Alle jongeren vertrekken op eigen initiatief weer terug naar Nederland. Ze worden daarbij aangemoedigd om te kiezen voor een duurzaam transportmiddel, bijvoorbeeld door terug te zeilen of mee te liften op een vrachtschip.

^ Terug omhoog

Wat gebeurt er na aankomst met het zeilschip?

De 3-master Regina Maris is als donatie beschikbaar gesteld aan Sail to the COP. Na de reis naar de klimaattop wordt het schip ingezet voor een nieuw duurzaam project: Gap Year Atlantic. Hierbij zeilen jongeren de Atlantische Oceaan over terwijl zij onderzoek doen naar nano-plastic in zee.

^ Terug omhoog

Waarom bestaat de groep alleen uit jongeren?

De stem van jongeren is ondervertegenwoordigd tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties in Chili. Terwijl jongeren lang met de gevolgen van klimaatverandering moeten leven.
Daarnaast doen Sofie en Kisjonah mee aan Fair Future Generators. De leeftijdsgrens van dit Maatschappelijke Diensttijd project is 30 jaar.

^ Terug omhoog

Hoe bekostigen de anderen van Sail to the COP hun reis?

Sommige jongeren worden gesponsord, zoals Kisjonah en Sofie. Andere jongeren vinden andere, creatieve manieren om het bedrag bij elkaar te sparen.

^ Terug omhoog

*Hoe is de uitstoot van de vliegreis en vegetarisch eten berekend?

Vliegen naar Santiago in Chili is een lange reis, waarbij je een tussenstop zal maken, bijvoorbeeld in Buenos Aires. Bij het opstijgen en landen verbruikt een vliegtuig het meeste brandstof. Een vliegreis van Amsterdam naar Buenos Aires kost 3.350 kilo CO2. Deel 2 van de vlucht, van Buenos Aires naar Santiago, kost nog eens 450 kilo. Samen 3.800 kilo CO2. Met een vegetarisch dieet bespaar je jaarlijks 460 kilo CO2. 3.800/460 = 8,26 jaar. Oftewel 8 jaar en 3 maanden. Bron: Milieu Centraal.

Zelf de uitstoot van je vakantie berekenen? Gebruik deze tool van Milieu Centraal.

^ Terug omhoog

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...