30.940 oproepen voor minister Hoekstra: stop foute investeringen

We zijn er klaar mee. Ruim 30.000 mensen en Milieudefensie willen dat minister Hoekstra van Financiën een einde maakt aan foute investeringen. Vandaag ontving hij de handtekeningen. En wat ons betreft gaat hij gelijk aan de slag, want het heeft lang genoeg geduurd.

Dit is het probleem

Waar hebben we het precies over als we praten over foute investeringen? Het gaat om Nederlandse banken die geld stoppen in foute bedrijven. Bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing, kinderarbeid, landroof en mensenrechtenschendingen. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Daarom moet er zo snel mogelijk een einde aan komen.

Zo kregen we foute investeringen op de politieke agenda

Het ging niet vanzelf. Maar na jaren campagnevoeren is het ons eindelijk gelukt foute investeringen bij de politiek op de agenda te zetten. 

We voerden campagne op de stoepen van banken en investeerders. Onze  boodschap was steeds: Stop met investeren in ontbossing. Duizenden kilometers regenwoud zijn al verdwenen om plaats te maken voor palmolieplantages. Oerbossen verdwenen. Dieren werden gedwongen hun leefgebied te verlaten en mensen werden van hun land verjaagd. 

We drukten investeerders met hun neus op de soms misselijkmakende feiten. Maar die trokken zich daar nauwelijks iets van aan. Dus stapten we naar de politiek met de oproep: Maak regels voor investeerders, zodat het onmogelijk wordt nog geld te steken in zaken die rampzalig zijn voor mens, dier en klimaat.

bankterry.jpg

Verhalen uit eerste hand

We haalden activisten uit Indonesië en Liberia naar Nederland om hun verhalen te vertellen aan politici. Over hoe ze in de gevangenis werden gezet, alleen maar omdat ze protesteerden tegen bedrijven die hun land inpikten. Over hoe er in de wijde omtrek geen landbouwgrond meer te vinden is om eten op te verbouwen. En er werd eindelijk geluisterd.

Regels voor investeerders

30.940 mensen tekenden onze petitie. Zij kijken, net als Milieudefensie, nu naar minister Hoekstra. Wat gaat hij doen? Komt hij met regels voor investeerders, zodat we foute investeringen kunnen stoppen? De minister neemt de handtekeningen mee naar de gesprekken in Brussel. Hij voelt zich door alle ondertekenaars gesteund.

MD-MD-HOEKSTRA 006-thumb.JPG"Zeer indrukwekkend dat jullie zoveel mensen achter dit belangrijke doel hebben gekregen. Samen met het kabinet zetten we ons heel hard in voor vergroening in Europa. Dat gaat, eerlijk is eerlijk, stap voor stap. En u zegt eigenlijk: “Het moet sneller". Die oproep die zal ik in mijn oren knopen."

Wij blijven doorgaan totdat er regels zijn die mens, dier en natuur beschermen. En we hopen dat we op jouw steun kunnen blijven rekenen. Iedereen die al heeft geholpen: bedankt! Samen krijgen we het voor elkaar.

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

 

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...