Operatie Klimaat maakt Shell's investeringen in olie en gas pijnlijk zichtbaar

Ondanks het vonnis in de Klimaatzaak investeert Shell nog steeds fors in olie en gas. Daarom voert Operatie Klimaat vandaag actie voor de deur van het bedrijf in Den Haag.

Onder de naam Operatie Klimaat organiseren lokale klimaatgroepen van Milieudefensie zelfstandig acties. Vandaag laten ze in Den Haag zien dat de bestuurders van Shell niet over duurzaamheid praten, maar alleen over geld.

Een schrijnend contrast

Voor het kantoor van Shell beelden de leden van Operatie Klimaat 2 bestuurskamers van Shell uit – 1 van de afdeling fossiele brandstoffen (zoals olie en gas), en 1 van de afdeling groene energie (zoals zonne- en windenergie).

Aan de olie- en gastafel maakt een grote groep bestuurders plannen voor nieuwe investeringen. Ze dragen nette pakken. In het kamertje van de afdeling groene energie zit slechts 1 medewerker aan een klein tafeltje in een sjofele outfit. Een schrijnend contrast: net zoals de investeringen van Shell.

MW_6K7A1326_ © Marieke Wijntjes -. Milieudefensie.jpg

Recordwinst in 2022

Het idee voor de scène ontstond bij de Operatie Klimaatgroep door nieuws dat begin februari uitkwam over Shell. Het oliebedrijf maakte vorig jaar een recordwinst van bijna 40 miljard dollar. Ondanks hun mooie praatjes over bomen planten en waterstof, hebben ze in 2023 maar 2 tot 4 miljard dollar budget voor duurzame projecten.

Actievoerder Daan van der Werf (27): “Shell geeft meer geld uit aan marketing dan aan hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie. Wij maken ons daar grote zorgen over.”

Nóg meer olie en gas?!

Shell's investeringen in olie en gas staan lijnrecht tegenover het vonnis in de Klimaatzaak uit 2021. De rechter oordeelde toen dat het bedrijf in 2030 45% minder CO2 moet uitstoten, ten opzichte van 2019. Maar in plaats van het vonnis uit te voeren, maakt Shell plannen om op ten minste 750 locaties wereldwijd naar nieuwe olie- en gasbronnen te boren. Operatie Klimaat roept Shell daarom op: "Shell, hou je aan het vonnis! Wat jullie nu doen gaat ten koste van ons allemaal."

Niet boren onder de Wadden

1 van de nieuwe locaties waar Shell naar gas wil boren, is onder het Unesco Werelderfgoedgebied de Waddenzee. Een slecht plan voor mens én natuur. Laat Shell weten dat jij niet achter hun plannen staat. Stuur Shell een (gratis) protest-sms en geef tegengas!

Foto bovenaan: Operatie Klimaat voert actie voor het hoofdkantoor van Shell. © Marieke Wijntjes

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...