english

Oliemaatschappijen maken zich schuldig aan ecologische genocide in Nigeria

Vandaag verschijnt het rapport van de Bayelsa State Oil and Environment commission. Die deed onderzoek naar de olievervuiling in Nigeria. Hieruit blijkt wederom dat gas en olie boven de gezondheid van de Nigerianen gaat. Wij voeren al 10 jaar een rechtszaak tegen Shell Nigeria. Help ons ervoor te zorgen dat Shell zijn troep opruimt en dat Nigerianen niet meer sterven als gevolg van de olievervuiling.

Steun onze rechtszaak

Conclusie onderzoek: langzame milieugenocide

Archbishop of York John Sentamu, leidt een commissie die onderzoek doet naar de impact van oliemaatschappijen in de Nigerdelta. Hij zegt dat de manier waarop oliemaatschappijen hier te werk gaan, nergens anders getolereerd zou worden. Uit het onderzoek blijkt dat de staat van onderhoud aan de pijpleiding zo  slecht is dat bedrijven als Shell vaak zelf verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor lekkages. In de media geeft Shell echter regelmatig de schuld aan saboteurs die de pijpleidingen vernielen. 

Sentamu: "Mensen praten over aantasting van het milieu. Ik vind dat een te zwakke zin. Ik kijk naar het milieu, ik kijk naar de mensen en kan niets anders concluderen dat dit uiteindelijk een zeer langzame milieugenocide is."

95 procent sterft aan gevolgen olievervuiling

Bijna iedereen in de Nigerdelta sterft als gevolg van de olievervuiling.

Dokter Michael Azabi: "Mensen eten, drinken en ademen olie in. Dag in dag uit. Maar dat is niet het enige. Doordat er geen schone grond meer is om eten op te verbouwen, hebben mensen geen inkomsten meer. Gezondheidszorg in Nigeria is niet gratis. Soms moet ik mensen naar huis sturen met prima te behandelen ziektes. maar omdat ze door de olievervuiling geen inkomsten meer hebben en dus geen medicijnen kunnen kopen, sterven mensen in de bloei van hun leven."

 

Leven van Afrikanen is niets waard voor oliemaatschappijen

Ook in Oeganda en Mozambique worden mensen zonder pardon van hun land verdreven om plaats te maken voor de olie- en gasindustrie. Zij worden daar nauwelijks voor gecompenseerd. Vrouwen in de vervuilde gebieden van Nigeria krijgen meer miskramen door de olievervuiling. Een groot deel van de kinderen gaat dood voor de eerste verjaardag.  En geen haan die er naar kraait. Allemaal problemen veroorzaakt door olie- en gasbedrijven. Dat terwijl we olie en gas, willen we de klimaatdoelen halen, in de grond moet blijven.

Steun onze rechtszaak tegen Shell in Nigeria

We voeren al 10 jaar een rechtszaak tegen Shell vanwege olievervuiling in de Niger Delta. Wij willen dat Shell zijn troep opruimt. De slachtoffers compenseert en voorkomt dat dit nog een keer gebeurt in de toekomst. In die tien jaar had Shell dit al lang kunnen oplossen. Maar Shell heeft ervoor gekozen de bewoners van de Nigerdelta te laten stikken en zijn geld uit te geven aan dure advocaten en een tien jaar durende rechtszaak. De zaak komt volgend jaar weer voor. Wil je ons helpen. Steun ons dan met een gift. Of deel dit verhaal met je vrienden.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...