english

Oliemaatschappijen maken zich schuldig aan ecologische genocide in Nigeria

Vandaag verschijnt het rapport van de Bayelsa State Oil and Environment commission. Die deed onderzoek naar de olievervuiling in Nigeria. Hieruit blijkt wederom dat gas en olie boven de gezondheid van de Nigerianen gaat. Wij voeren al 10 jaar een rechtszaak tegen Shell Nigeria. Help ons ervoor te zorgen dat Shell zijn troep opruimt en dat Nigerianen niet meer sterven als gevolg van de olievervuiling.

Conclusie onderzoek: langzame milieugenocide

Archbishop of York John Sentamu, leidt een commissie die onderzoek doet naar de impact van oliemaatschappijen in de Nigerdelta. Hij zegt dat de manier waarop oliemaatschappijen hier te werk gaan, nergens anders getolereerd zou worden. Uit het onderzoek blijkt dat de staat van onderhoud aan de pijpleiding zo  slecht is dat bedrijven als Shell vaak zelf verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor lekkages. In de media geeft Shell echter regelmatig de schuld aan saboteurs die de pijpleidingen vernielen. 

Sentamu: "Mensen praten over aantasting van het milieu. Ik vind dat een te zwakke zin. Ik kijk naar het milieu, ik kijk naar de mensen en kan niets anders concluderen dat dit uiteindelijk een zeer langzame milieugenocide is."

95 procent sterft aan gevolgen olievervuiling

Bijna iedereen in de Nigerdelta sterft als gevolg van de olievervuiling.

Dokter Michael Azabi: "Mensen eten, drinken en ademen olie in. Dag in dag uit. Maar dat is niet het enige. Doordat er geen schone grond meer is om eten op te verbouwen, hebben mensen geen inkomsten meer. Gezondheidszorg in Nigeria is niet gratis. Soms moet ik mensen naar huis sturen met prima te behandelen ziektes. maar omdat ze door de olievervuiling geen inkomsten meer hebben en dus geen medicijnen kunnen kopen, sterven mensen in de bloei van hun leven."

 

Leven van Afrikanen is niets waard voor oliemaatschappijen

Ook in Oeganda en Mozambique worden mensen zonder pardon van hun land verdreven om plaats te maken voor de olie- en gasindustrie. Zij worden daar nauwelijks voor gecompenseerd. Vrouwen in de vervuilde gebieden van Nigeria krijgen meer miskramen door de olievervuiling. Een groot deel van de kinderen gaat dood voor de eerste verjaardag.  En geen haan die er naar kraait. Allemaal problemen veroorzaakt door olie- en gasbedrijven. Dat terwijl we olie en gas, willen we de klimaatdoelen halen, in de grond moet blijven.

 

Noodoproep: geen geld naar grote klimaatvervuilers

De wereld warmt gevaarlijk op. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Wij lieten onderzoeken of 29 grote bedrijven ook meedoen. En wat blijkt: zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Het is tijd om deze bedrijven nú aan te pakken. Doe je mee?

Loading...