Nieuwsagenda Milieudefensie week 43 en 44

Debatten in de Tweede Kamer, acties, lezingen, rechtszaken. Hier zie je wat er de komende twee weken op de nieuwsagenda van Milieudefensie staat. Samen met bewoners, ondernemers, studenten, boeren, ouders of grootouders werken we aan de verandering die nodig is om klimaatverandering te stoppen. Bij interesse in onderstaande onderwerpen kan contact opgenomen worden met de desbetreffende persvoorlichter van Milieudefensie via: persvoorlichting@milieudefensie.nl en 020-5507333

Vandaag stemt de milieucommissie van het Europees Parlement over een rapport van rapporteur Bas Eickhout (GroenLinks) over biobrandstoffen. Het rapport is onderdeel van het Duurzame Energiebeleid 2021-2030, en is een reactie op de nota van de Europese Commissie over dit onderwerp. In het voorstel van de Europese Commissie blijft de komende 12 jaar volop ruimte voor het verstoken van schadelijke landbouwproducten als palmolie en soja in de dieseltank. Nu al wordt 46 procent van de palmolie opgestookt in Europese auto's en vrachtwagens, terwijl palmolie bewezen slechter is voor het klimaat dan diesel en benzine. In Indonesië, Maleisië en grote delen van Afrika worden daarvoor grote stukken regenwoud gekapt en afgebrand. Milieudefensie voert in Nederland en Europa campagne tegen de toenemende vraag naar palmolie.

Op donderdag 2 november, van 9.30 tot 9.45 uur, staat Milieudefensie met een gemankeerde Vrouwe Justitia op Het Plein in Den Haag om een petitie aan te bieden over het Multilateral Investment Court, een permanent arbitragehof dat de Europese Commissie wil optuigen als alternatief voor investeringsarbitrage in verdragen als TTIP en CETA. Inmiddels hebben ruim 340.000 Europeanen de petitie ondertekend. Op 2 november praat de Tweede Kamer over de voorwaarden waaronder de Europese Commissie met andere landen over het MIC kan gaan onderhandelen. Campagneleider Economie Freek Bersch is bij de actie aanwezig.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...