Nieuwe website toont welke bedrijven op zwarte lijst banken en investeerders staan

Sommige banken en investeerders sluiten bedrijven uit van financiering. Bijvoorbeeld vanwege vervuiling, ontbossing en mensenrechten. Op een nieuwe website, de Financial Exclusions Tracker, zie je precies om welke bedrijven het gaat. Gaat dit voor een doorbraak zorgen?

De Financial Exclusions Tracker is een initiatief van Milieudefensie en andere maatschappelijke organisaties. Op de website is informatie te vinden van 87 financiële instellingen uit 16 landen. In totaal worden 4532 bedrijven uitgesloten van financiering.

Goed voorbeeld doet volgen 

Alles waar je aandacht aan geeft, groeit. En alles waar je veel geld in stopt ook. Daarom is het belangrijk dat banken en andere financiële instellingen niet zomaar in alle bedrijven investeren.  Sommige financiële instellingen geven al het goede voorbeeld: deze banken en investeerders sluiten bepaalde bedrijven uit van financiering. Bijvoorbeeld omdat die bedrijven verantwoordelijk zijn voor vervuiling, ontbossing, of schendingen van mensenrechten. 

Stel je voor dat veel meer financiële instellingen het goede voorbeeld zouden volgen. En dat bedrijven die nu worden bestempeld als ‘fout’ gaan werken op een manier die beter is voor de planeet en voor mensen. Dat is de reden dat de Financial Exclusions Tracker werd ontwikkeld. Op de website kan je opzoeken welke bedrijven geen leningen krijgen van banken en investeerders, en waarom. 

Meest genoemde reden: gevaarlijke klimaatverandering 

Betrokkenheid bij gevaarlijke klimaatverandering is de meest genoemde reden om bedrijven uit te sluiten van financiering. Deze reden wordt in 40% van de gevallen genoemd. Andere veelvoorkomende redenen zijn wapens, tabak, mensenrechten en dubieuze bedrijfspraktijken. 

Shell vaak uitgesloten 

Het valt op dat energiebedrijven die in olie, gas en kolen zitten vaak worden uitgesloten. Niet alleen vanwege betrokkenheid bij klimaatverandering, maar ook vanwege schendingen van mensenrechten en dubieuze bedrijfspraktijken zoals corruptie. 

Shell is hier een goed voorbeeld van: het bedrijf wordt door 17 investeerders uit 6 landen uitgesloten. 4 investeerders doen dit om andere redenen dan Shell’s negatieve invloed op het klimaat. 

Rabobank en ING niet transparant 

In de database staat alleen informatie die financiële instellingen zelf openbaar hebben gemaakt. Dat brengt ons bij een belangrijk probleem: niet alle banken en investeerders maken bekend welke bedrijven ze uitsluiten van financiering. Rabobank en ING hebben dat bijvoorbeeld niet gedaan. Het is veelzeggend dat juist de meest vervuilende banken van Nederland niet transparant zijn.  We weten dus niet of ze bedrijven uitsluiten en welke dat zijn.

Dat is heel jammer. Want als banken en investeerders niet bekendmaken welke bedrijven ze uitsluiten, kunnen we veel minder goed nagaan of ze hun beloftes over sociaal en groen beleid wel nakomen.

De tracker is er voor iedereen 

Iedereen kan de Financial Exclusion Tracker gebruiken. We hopen dat vooral journalisten, politici, investeerders en lokale gemeenschappen bedrijven op de lijst aanspreken op hun schadelijke activiteiten. En dat ze financiële instellingen die niet meedoen, aanspreken op hun gebrek aan transparantie. 

De Financial Exclusions Tracker is een initiatief van BankTrack, Both ENDS, Fair Finance International, Forests & Finance, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, PAX, Profundo Onderzoek & Advies, Rainforest Action Network, het Environmental Paper Network en Milieudefensie. 

Profundo Onderzoek & Advies heeft de data verzameld, opgeschoond en toegankelijk gemaakt. 

Succesvolle internationale samenwerking

Milieudefensie pakt grote bedrijven en financiële instellingen niet alleen in Nederland aan, maar ook in de landen waar zij actief zijn. Dat doen we in nauwe samenwerking met heel veel organisaties. Daaronder onze zusterorganisaties van Friens of the Earth International.

>Lees hoe wij samen tropische bossen beschermen.

Foto bovenin: Werknemers van een palmolieplantage van het bedrijf Wilmar in Liberia waar ING in investeert. De plantage wordt in verband gebracht met ontbossing en landroof. © Martin Waalboer. 

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...