Nederland is Europees kampioen financiering ontbossing

Wist je dat Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen jouw geld steken in producten die bijdragen aan ontbossing? Sterker nog; zij doen dit het meest van heel Europa! Daarom is er een wet nodig die álle bedrijven een klimaatplicht oplegt. Steun jij onze oproep?

Hoe gaat er Nederlands geld naar ontbossing? 

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen geven geld aan bedrijven die handelen in producten met een hoog risico op ontbossing. Denk aan palmolie en soja. Het gaat om miljarden euros. Hiervoor wordt vaak én veel ontbost in landen als Brazilië en Indonesië. 
Lees hier het hele onderzoek

  • ING, Rabobank en ABN AMRO gaven in de afgelopen 5 jaar 3,1 miljard euro aan leningen voor dit soort 'ontbossingsrisicoproducten'. Hiervan ging tweederde naar palmolie en soja. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken hadden eind 2020 362 miljoen euro in deze producten gestopt. Daarvan ging het meeste naar rundvlees en palmolie.

  • Onze pensioenfondsen, verzekeraars en banken investeren in bedrijven die zorgen voor ontbossing en schendingen van de mensenrechten. Bijvoorbeeld het Braziliaanse vleesbedrijf JBS en de Amerikaanse sojahandelaar Bunge. In een eerder onderzoek lieten we zien hoe Nederlands vlees en zuivel bijdraagt aan ontbossing via Bunge.

  • De 2 grootste pensioenfondsen ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) staken samen bijna 150 miljoen in Braziliaanse vleesproducenten zoals JBS . Dit bedrijf was diverse keren betrokken bij ontbossing en mensenrechtenschendingen. Voor sommige pensioenfondsen zoals Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) was dit de reden om te stoppen met investeren in deze industrie. Maar ABP gaat hier gewoon mee door.

RS68351_GP1SVZWU_High_res-scr (2).jpg
Bos wordt gekapt en verbrandt zodat vee kan grazen in de Amazone in Brazilië. Foto: Victor Moriyama/Amazonia em Chamas

Nederland is Europees kampioen

Er is geen enkele financiële sector in Europa die meer geld steekt in deze ‘ontbossingsrisicoproducten‘ dan de Nederlandse. Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen steken na de Verenigde Staten en Brazilië het meeste geld in rundvlees en lenen na China en de Verenigde Staten het meest aan sojabedrijven. ING en Rabobank staan zelfs in de internationale top 10 van financiële instellingen die geld lenen aan de sojahandel.

De Europese Unie heeft een nieuw wetsvoorstel om ontbossing te stoppen. Dat is een stap in de goede richting. Maar het voorstel raakt financiële bedrijven niet, terwijl zij ook bijdragen aan ontbossing. Daarom is een wettelijke klimaatplicht nodig die banken, verzekeraars en pensioenfondsen verantwoordelijk houdt.

Het belang van bossen

We kunnen de klimaatcrisis niet stoppen zonder bossen. Gezonde bossen spelen een ontzettend belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering omdat ze CO2 uit de lucht halen. Maar door ontbossing gebeurt in de Amazone nu juist het tegenovergestelde: een deel van het Amazonewoud stoot intussen meer CO2 uit dan het opneemt.

Bossen zijn ook van levensbelang voor de mensen en dieren die er wonen. 1,6 miljard mensen zijn direct afhankelijk van bossen voor hun levensonderhoud, waaronder 70 miljoen inheemsen. Daarnaast zijn bossen het leefgebied van 80% van alle soorten dieren en planten. Ontbossing bedreigt dus mensenrechten en de biodiversiteit.

Verander de spelregels

Er zijn vaak beloftes gemaakt om ontbossing tegen te gaan. Maar zonder resultaat. De vrijwillige aanpak van bedrijven werkt niet. Honderden grote bedrijven als Ahold Delhaize en Unilever zijn hun belofte om hun keten 'ontbossingsvrij' te maken niet nagekomen.

Ook de Nederlandse regering komt haar beloftes niet na. Ze ondertekende in 2014 een verklaring om wereldwijde ontbossing in 2020 te halveren en in 2030 te stoppen. Maar sindsdien is er alleen meer oerbos gekapt. Tijdens de VN klimaattop in Glasgow in november heeft de regering opnieuw een verklaring getekend met de belofte om ontbossing in 2030 te stoppen.

Dat gaat alleen lukken met wetgeving. Een wet die álle bedrijven, inclusief onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen, verplicht om netjes om te gaan met het klimaat, milieu en mensenrechten. Wij roepen daarom de regering op een wettelijke klimaatplicht in te voeren.

 

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...