Nederland houdt zich niet aan de afspraken van Parijs

We roepen het al jaren en nu is er ook wetenschappelijk bewijs: de financiële exportsteun van de Nederlandse overheid gaat in tegen het akkoord van Parijs. En draagt hierdoor bij aan gevaarlijke klimaatverandering.

Nederland is een belangrijke speler

Nederland is een belangrijke speler als het gaat om het geven van exportsteun aan olie-, kolen- en gasprojecten wereldwijd. Maar liefst 1,5 miljard euro per jaar zegt de Nederlandse overheid via haar exportkredietverzekeraar Atradius (DSB) toe aan bedrijven die in het buitenland actief zijn op dit soort projecten. Projecten die veel CO2 uitstoten en het milieu beschadigen.

Ook is er vaak sprake van mensenrechtenschendingen. Zoals we nu zien in Mozambique. Daar heeft Nederland eerder dit jaar nog 1 miljard euro aan steun toegezegd. 

Nederland scoort slecht

Het internationaal onderzoeksbureau genaamd Perspectives Climate Research heeft een speciale methode ontwikkeld om te onderzoeken of landen zich aan de afspraken van Parijs houden. Nederland scoort heel slecht. Zo heeft Nederland nog steeds geen officiële plannen gemaakt om de steun aan olie-, kolen- en gasprojecten in het buitenland te stoppen. En ook wordt er niet gekeken naar wat voor effect deze projecten op het klimaat hebben.

We kunnen hier in Nederland dus goed ons best doen. Maar zolang er Nederland met veel geld olie-, kolen- en gasprojecten in het buitenland steunt, maken we gevaarlijke klimaatverandering alleen maar erger..

Stop met deze exportsteun

Wij roepen daarom de Nederlandse politiek op om de afspraken van Parijs na te komen. En duidelijke plannen te maken om op korte termijn te stoppen met het financieel steunen van olie-, kolen- en gasprojecten in het buitenland. Klimaatverandering stopt immers niet aan de grens.

Download publicatie
21-10-07 Paris Alignment of Atradius Dutch State Business_final.docx — 447 KB

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...