Milieudefensie zet klimaatzaak tegen Shell door

Shell laat vandaag in een brief weten, niet in te gaan op onze eisen, omdat deze volgens het olie-concern ongegrond zijn. Hierdoor kunnen we niets anders doen dan onze rechtszaak tegen Shell door te zetten en gaan we aan de slag met de dagvaarding.

Drie eisen aan Shell

Op 4 april 2018 viel er een brief op de mat bij de CEO van Shell, Ben van Beurden, met daarin onze eisen.

  1. Shell brengt zijn investeringen en beleid in lijn met de klimaatdoelen van het klimaatakkoord
  2. Shell bouwt de olie-en gasproductie af
  3. Shell verlaagt zijn CO2 uitstoot naar nul in 2050

Shell had tot woensdag 30 mei de tijd om onze rechtszaak te voorkomen door aan de eisen te voldoen.

Shell vindt zichzelf ambitieus genoeg

Shell beweert in de brief dat het ‘t klimaatakkoord krachtig ondersteunt, maar Shell’s bedrijfsstrategie ondermijnt juist de klimaatdoelen. Om de klimaatdoelen die in Parijs zijn afgesproken te halen moet een groot deel van de bestaande olie-en gasreserves in de grond blijven.

Wat Shell doet is miljarden investeren in het vinden en ontwikkelen van nieuwe olie-en gasbronnen. Shell investeert de komende jaren 95 procent van zijn vermogen in het probleem (fossiel) en slechts 5 procent in de oplossing (duurzaam).

Shell: klimaat hoort niet thuis in de rechtbank

In de brief verwijst Shell naar de duurzame plannen die het bedrijf heeft voor de toekomst. Ook zegt Shell dat de ‘energietransitie niet in de rechtbank thuishoort’.

Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Shell doet daarmee het rechtssysteem tekort. Als bedrijven of overheden in strijd met de wet handelen, dan is ook klimaat een zaak van de rechter. Mensen draaien nu op voor de vervuiling die bedrijven als Shell veroorzaken, dat is oneerlijk en moet veranderen.”

17000 mede-eisers

Inmiddels hebben zich ruim 17000 mensen en 6 organisaties bij ons aangemeld als mede-eiser. Je kunt vanaf 24 maart 2019 geen mede-eiser meer worden.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...