De derde editie van Milieudefensie On Tour zit erop. Dit keer in Den Haag met zo’n 200 bezoekers. We blikken terug op een hoopvolle en inspirerende avond: wat hebben we geleerd?
Met beleidsmakers, campagnevoerders en CEO's hebben we het gehad over bedrijven die willen vergroenen, de nieuwe Europese 'anti-wegkijkwet' en onze campagne.
We delen graag de belangrijkste hoogtepunten van de avond met je.
In april heeft het Europees Parlement de 'anti-wegkijkwet' (CSDDD) aangenomen. Deze wet verplicht bedrijven om problemen, zoals kinderarbeid, ontbossing en klimaatvervuiling op te sporen en aan te pakken.
Klimaatzaken, zoals onze Klimaatzaak Shell, hebben geholpen om deze wet erdoor te krijgen. Wanneer mensen overal in Europa bedrijven aanklagen vanwege het schenden van mensenrechten, is Europese wetgeving nodig om bedrijven te verplichten hun verantwoordelijkheid te nemen.
Onze overwinning in de Klimaatzaak Shell en het vonnis in onze rechtszaak tegen Shell in Nigeria hebben bijgedragen aan de invoering van de klimaatzorgplicht. Hierdoor moeten bedrijven zich nog beter inspannen voor mens en milieu.
Door deze en andere rechtszaken voelden de Europese Commissie en het Europees Parlement de druk om de anti-wegkijkwet aan te nemen. Het doel van de Europese politici? Ervoor zorgen dat bedrijven in heel Europa zich aan dezelfde regels houden.
Spreker Diederik Samson, 1 van de architecten van de Europese Green Deal, benadrukte: "Rechtszaken zijn een briljante move, maar daar kan het niet bij blijven. De komende jaren zijn cruciaal om te zorgen dat de anti-wegkijkwet goed wordt geïmplementeerd."
In 2021 wonnen wij de Klimaatzaak Shell. Shell moet veel meer doen van de rechter en sneller om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. En waarom zou dat voor andere grote bedrijven anders zijn?
Daarom stuurden wij een brief naar 29 andere grote vervuilers, met de vraag naar hun klimaatplan. Bedrijven met een slecht klimaatplan kunnen zomaar de volgende zijn tegen wie we een Klimaatzaak starten. Volgens de bestuurders van BAM en Eneco had de brief grote indruk op het bedrijfsleven.
Mark van Kruijsbergen (director strategy & sustainability) vertelt dat BAM een week na het ontvangen van de brief verschillende voorstellen van advocatenbureau's kreeg, om het bedrijf te vertegenwoordigen in een (eventuele) rechtszaak. "Maar wij zeiden: Nee, we gaan die uitdaging en het gesprek met Milieudefensie aan."
Ron Wit (Eneco) voegt hieraan toe dat het moraal in de samenleving is veranderd. Hij verwacht dat het over 10 jaar absoluut niet meer geaccepteerd zal worden als bedrijven veel uitstoten. "Dat heeft Milieudefensie voor elkaar gekregen."
In deze tijd is het best logisch om je af en toe somber te voelen over de toekomst. Maar samen met onze veranderaars boeken wij steeds meer successen. Er zijn heel veel bedrijven die serieus bezig zijn te vergroenen. En wetgeving, zoals de anti-wegkijkwet, zorgt ervoor dat bedrijven die achterblijven wel moeten vergroenen.
Ankie van Wersch (MVO Nederland): "Er is zo'n grote groep bedrijven die zo hard willen werken. Het aantal bedrijven zal jullie verbazen."
Dat kan! In een nieuwe editie van Milieudefensie On Tour op vrijdag 15 november duiken we in de uitspraak van het hoger beroep in de Klimaatzaak Shell. En delen we onze plannen voor de komende tijd.
Ben je erbij? We kunnen niet wachten!
Dit programma was de derde in een reeks evenementen die Milieudefensie op verschillende plekken in het land organiseert. Eerder waren wij al in Amsterdam en Utrecht. Ga in gesprek met ons en experts, ontmoet andere veranderaars en pak samen met ons grote vervuilers aan. We kunnen niet wachten! Hou voor toekomstige events onze kanalen in de gaten.
Foto bovenaan: Spreker Diana Matroos tijdens Milieudefensie On Tour in Den Haag. © Edo Landwehr
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?