english

Gaan we eindelijk horen waarom Nederland een gevaarlijk gasproject steunt?

Waarom geeft Nederland ruim 900 miljoen exportsteun aan een riskant gasproject in Mozambique? Een project dat honderdduizenden mensen in gevaar brengt. Dat wilden we weten. Daarom dienden we in 2020 een WOB-verzoek in. Maar over dat verzoek werd nooit een beslissing genomen. Nu is er een doorbraak.

In december 2020 dienden we samen met Both ENDS, Friends of the Earth Europe en SOMO een WOB -verzoek in. Omdat het ministerie van Financiën niet reageerde, en de termijn ruimschoots was verstreken, gingen we in beroep. En vandaag werden we in het gelijk gesteld.

Het ministerie van Financiën moet uiterlijk 3 september een besluit nemen over het WOB-verzoek. Doen ze dat niet dan kost ze dat €100,- per dag. Wij gaan ervan uit dat het ministerie zijn verplichtingen nakomt en we eindelijk horen waarom dit gasproject wordt gesteund.

Bewoners verjaagd

De Nederlandse overheid steunt Nederlandse bedrijven die in het buitenland werken vaak met verzekeringen. In dit geval ging het om een verzekering ter waarde van 903 miljoen euro. Die moet hun deelname aan een gigantisch aardgasproject in het Noorden van Mozambique mogelijk maken. Maar dit project is zeer omstreden.

Vissers worden ervoor van hun visgronden verdreven. Bewoners moeten hun huizen en landbouwgrond verlaten. Ook voor de veiligheid in de regio heeft het gasproject grote gevolgen, onder andere door toenemend extremistisch geweld. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Velen zijn al vermoord.

Omdat dit project zulke ernstige gevolgen heeft, willen we precies weten waarom er toch exportsteun wordt verleend. Met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) hopen we deze informatie eindelijk boven tafel te krijgen.

RS58477_beach milamba-lpr.JPG

Stoppen met steun aan olie-, kolen- en gasprojecten

Als het aan Milieudefensie ligt, stoppen we zo snel mogelijk met dit soort steun aan olie-, kolen- en gasprojecten. Alles bij elkaar gaat het om een slordige 8 miljard euro per jaar. Dat geld kunnen we beter in de oplossing van de klimaatcrisis steken. We hebben nog maar een jaar of 10 om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Als dit soort projecten dan ook nog ten koste gaan van de mensen die er in de buurt wonen, is het wat ons betreft over en uit.

> Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...