Milieudefensie mocht deze week in Genève de VN toespreken in het kader van het mensenrechten-examen dat elk land om de 5 jaar aflegt. De beurt is nu aan Nederland. Met IUCN NL en Stand Up For Your Rights schreven we een rapport met 3 conclusies.
Dat mensenrechten-examen heet officieel: de Universal Periodic Review.
Nederlandse bedrijven worden al jaren gelinkt aan mensenrechtenschendingen in het buitenland. Dat is helaas nog steeds het geval. Nederland heeft niet genoeg gedaan om dat te voorkomen, ondanks aanbevelingen na het vorige mensenrechten-examen in 2017. Betere wetgeving is hard nodig.
Klimaatverandering en mensenrechten zijn nauw met elkaar verbonden. Volgens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is een schoon, gezond en duurzaam milieu een mensenrecht. Nederlandse bedrijven nemen daarin nog niet hun verantwoordelijkheid. Wij bepleiten daarom dat bedrijven verplicht zorgen voor een goed klimaatplan. En dat klimaatimpact onderdeel wordt van de mensenrechtenwetgeving.
Slachtoffers van mensenrechtenschendingen stuiten bij de Nederlandse rechter op praktische en juridische drempels. Denk aan een ongelijke informatiepositie en hoge procedeerkosten. De rechtszaak tegen Shell om milieuvervuiling in Nigeria duurde bijvoorbeeld 13 jaar en kostte veel geld. Het moet makkelijker worden om Nederlandse bedrijven aansprakelijk te stellen voor het schenden van mensenrechten. Wij bepleiten daarom dat de obstakels worden weggenomen die procederen in Nederland bemoeilijken.
>Klik hier voor ons rapport (Engels)
Foto bovenin: het VN-Bureau in Genève, waar Milieudefensie deze week mocht spreken in het kader van het mensenrechten-examen van Nederland.
Het hof heeft in het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell gezegd dat het bedrijf zijn uitstoot moet verminderen. Maar met hoeveel procent? Dat is nog niet duidelijk. Daarom stappen we naar de hoogste rechter. En daarvoor hebben we jouw steun nodig! Doe je mee?