Mensenrechten-examen: dit moet Nederland beter doen

Milieudefensie mocht deze week in Genève de VN toespreken in het kader van het mensenrechten-examen dat elk land om de 5 jaar aflegt. De beurt is nu aan Nederland. Met IUCN NL en Stand Up For Your Rights schreven we een rapport met 3 conclusies.

Dat mensenrechten-examen heet officieel: de Universal Periodic Review.

1. Betere wetgeving is hard nodig

Nederlandse bedrijven worden al jaren gelinkt aan mensenrechtenschendingen in het buitenland. Dat is helaas nog steeds het geval. Nederland heeft niet genoeg gedaan om dat te voorkomen, ondanks aanbevelingen na het vorige mensenrechten-examen in 2017. Betere wetgeving is hard nodig.

2. Bedrijven moeten een klimaatplan hebben

Klimaatverandering en mensenrechten zijn nauw met elkaar verbonden. Volgens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is een schoon, gezond en duurzaam milieu een mensenrecht. Nederlandse bedrijven nemen daarin nog niet hun verantwoordelijkheid. Wij bepleiten daarom dat bedrijven verplicht zorgen voor een goed klimaatplan. En dat klimaatimpact onderdeel wordt van de mensenrechtenwetgeving.

3. Maak procederen toegankelijk voor slachtoffers

Slachtoffers van mensenrechtenschendingen stuiten bij de Nederlandse rechter op praktische en juridische drempels. Denk aan een ongelijke informatiepositie en hoge procedeerkosten. De rechtszaak tegen Shell om milieuvervuiling in Nigeria duurde bijvoorbeeld 13 jaar en kostte veel geld. Het moet makkelijker worden om Nederlandse bedrijven aansprakelijk te stellen voor het schenden van mensenrechten. Wij bepleiten daarom dat de obstakels worden weggenomen die procederen in Nederland bemoeilijken.


>Klik hier voor ons rapport (Engels)

Foto bovenin: het VN-Bureau in Genève, waar Milieudefensie deze week mocht spreken in het kader van het mensenrechten-examen van Nederland.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...