Lucht in Nederlandse steden te vies om in te werken

Amsterdam, 15 maart 2019 - De luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken. Dat concludeert Milieudefensie op basis van een onderzoek van de Gezondheidsraad.

Die publiceerde deze week een onderzoek naar de risico' s die werknemers lopen als zij vanwege hun beroep moeten werken met dieseldampen, die schadelijke roetdeeltjes bevatten. De Gezondheidsraad concludeerde dat deze werknemers op hun werkplek aan maximaal 1 microgram roetdeeltjes per kubieke meter lucht zouden mogen worden blootgesteld. In veel Nederlandse steden ligt de concentratie roet in de buitenlucht hoger dan dat; langs drukke wegen wel 2 keer zo hoog.

Ontoelaatbaar

"Wat op de werkplek dus ontoelaatbaar is en in principe verboden zou moeten zijn volgens de Gezondheidsraad, is de dagelijkse praktijk in onze buitenlucht" reageert Anne Knol van Milieudefensie. "De lucht in onze steden zo ongezond, dat je er niet eens in zou mogen werken. Dat is natuurlijk volslagen idioot. We moeten in die lucht niet alleen werken, maar ook opgroeien, spelen, fietsen en oud worden. De politiek moet ons veel beter beschermen, want we kunnen niet kiezen welke lucht we inademen".

Deze week kwam ook een Europese studie uit naar de gezondheidseffecten van vervuilde lucht, waaruit bleek dat er jaarlijks in Nederland meer dan 20.000 mensen sterven aan aandoeningen die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling. Luchtvervuiling leidt tot longziekten, hart- en vaatziekten en tal van andere aandoeningen aan organen en hersenen. 

Verbod

Mensen die werken in garages of met dieselaggregaten worden blootgesteld aan extra veel luchtvervuiling. Werknemers moeten op hun werkplek worden beschermd tegen de risico's van dergelijke gevaarlijke stoffen. Bij teveel gezondheidsrisico's, is het verboden om werknemers aan die gevaren bloot te stellen. 

De Gezondheidsraad concludeerde deze week dat het voor werknemers al verboden zou moeten zijn om te werken, als er 1,03 microgram schadelijke roetdeeltjes per kubieke meter in de lucht zitten. Daarboven hebben werknemers teveel kans om kanker te krijgen door het schadelijke roet.

Hoewel dit onderzoek geldt voor werknemers, is het interessant om te kijken wat dit betekent voor de buitenlucht. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de concentratie roet in Nederlandse steden bijna overal boven dit verbodsniveau ligt; op de meest vervuilde plekken langs drukke wegen ligt de concentratie roet zelfs 2 maal zo hoog. Daaruit trekt Milieudefensie de conclusie dat de lucht in Nederlandse steden te vies is om in te mogen werken. 

Recht op gezonde lucht

Milieudefensie startte in 2016 een rechtszaak tegen de Staat om te eisen dat er veel meer maatregelen worden genomen om luchtvervuiling aan te pakken. Op 7 mei zal het Gerechtshof in Den Haag uitspraak doen in het Hoger Beroep van deze zaak.

Milieudefensie hoopt op een positieve uitspraak, die de politiek ertoe zal aanzetten om werk te maken van gezonde lucht. Daarvoor moet de uitstoot van verkeer, industrie, landbouw, houtrook en scheepvaart flink verminderd worden. 

 

Links

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...