Laat het klimaatbeleid geen splijtzwam worden

Donald Pols, directeur van Milieudefensie, waarschuwt vandaag in een interview in dagblad Trouw dat het klimaatbeleid “geen splijtzwam“ mag worden. Een nieuw kabinet moet in actie komen om dat te voorkomen, want als armere huishoudens de pijn in hun portemonnee gaan voelen, is het te laat. “Als mensen nu de boot missen keren ze zich straks tegen het gehele klimaatbeleid.” Hij pleit in het artikel voor andere belastingregels, die de kosten en baten van het klimaatbeleid beter verdelen.

Wie het meest vervuilt, moet het meest gaan betalen, vindt Pols. Dat is nu nog niet zo. Dat verandert pas als CO2 een prijs krijgt. De opbrengst maakt een 'klimaatbonus' mogelijk voor huishoudens. Wie nu duurzaam wil worden, moet zelf geld hebben. Mensen met een krappe beurs kunnen zich geen schone auto of energieneutraal huis veroorloven. Er bestaan wel subsidieregelingen, maar zonder eigen geld lukt het voorlopig niet om duurzaam te worden. Die mensen betalen wel mee via belastingen en heffingen, maar kunnen niet meeprofiteren. Dat kan door een klimaatbonus veranderen.

Milieudefensie is niet de enige die dit signaleert. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau, de FNV en de Woonbond vragen aandacht voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

Meer informatie

Stuur een kaartje naar Shell

Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.

Loading...